Gruzijske častne čete so se takole poklonile padlim vojakom. Foto: EPA
Gruzijske častne čete so se takole poklonile padlim vojakom. Foto: EPA

Slovesnost, imenovana "Še živeča luč spomina", in spominski koncert sta se začela v soboto ob 23.35 po moskovskem času. Točno ob tej uri pred dvema letoma so namreč gruzijske čete izstrelile prve izstrelke na mesto. Slovesnost je trajala vso noč, končala pa se je ob okoli 6. zjutraj po tamkajšnjem času.

"Pravijo, da čas odlično zdravi vse rane, a nikdar ne bo mogel ublažiti bolečine v naših srcih. Na ta dan sta se naša republika in naše ljudstvo znašla pod udarom tistih, ki so hoteli spremeniti celoten južni del Južne Osetije v puščavo. Nikdar ne bomo pozabili. Nismo začeli te vojne, a to ni v nobeno uteho tistim, ki so v njej izgubili svoje sorodnike in ljubljene," je po poročanju agencij in ruske strani RIA Novosti povedal južnoosetijski predsednik Eduard Kokoiti.
"Osetijske in ruske matere prosim, da mi oprostijo, ker nisem rešil življenj njihovih sinov. Naredili bomo vse po naših močeh, da zagotovimo, da je zmaga, za katero ste plačali tako visko ceno, dokončna," je še dejal.
V Južni Osetiji je potekalo še več spominskih slovesnosti. V mestu Hetagurovo, ki je bil v gruzijskem napadu najbolj poškodovan, so odprli Muzej zgorelih duš in k spomenikom padlih vojakov položili spominske vence.
Kronologija petih krvavih dni
Dolgoletne napetosti med Rusijo in nekdanjo sovjetsko republiko Gruzijo so dosegle krvavi vrhunec med petdnevno vojno avgusta 2008. Vojna se je začela v zgodnjih jutranjih urah, ko je Gruzija sprožila vojaško ofenzivo proti Južni Osetiji, kjer je večina prebivalcev ruskih državljanov.
Rusija se je ostro odzvala in pregnala gruzijske čete iz Južne Osetije ter jih potisnila globoko v Gruzijo. O kršitvah človekovih pravic so poročali z obeh strani. Po besedah predstavnikov Južne Osetije je v spopadih umrlo več kot 1.500 ljudi. Ruski preiskovalci so potrdili smrti 162 prebivalcev Južne Osetije in 48 ruskih vojakov, med njimi tudi mirovnikov.

Po poročilih ruskega zunanjega ministrstva je bilo v spopadih do tal porušenih 655 hiš v Chinvaliju, več kot 2.000 pa je bilo poškodovanih. Dva tedna po koncu vojne je Rusija priznala tako Južno Osetijo kot Abhazijo, ki sta se od Gruzije odcepili po razpadu Sovjetske zveze. Potezo so zahodne sile močno kritizirale.