Sirske oblasti skušajo z nasiljem zatreti proteste, ki pa ne ponehajo. Foto: EPA
Sirske oblasti skušajo z nasiljem zatreti proteste, ki pa ne ponehajo. Foto: EPA
Sirska vlada z vso silo nad protestnike

Sirska vojska je v Daro, središče upora proti predsedniku Bašarju Al Asadu, na jugu države poslala nove okrepitve in tanke. Iz mesta, kjer se je pred več kot petimi tedni začel upor proti Al Asadu poročajo o streljanju in eksplozijah ter racijah, ki jih oblast izvaja tudi drugod po državi. Samo v Dari naj bi v zadnjih dveh dneh priprli 400 ljudi.

V Dari primanjkuje hrane in zdravil
Priče poročajo o ostrostrelcih, ki naj bi v Dari danes ubili devet ljudi, pet pa v torek. Na ulicah mesta ležijo trupla, ker si sorodniki zaradi ostrostrelcev ne upajo po njih, da bi jih pokopali. Pogrebi protestnikov ne potekajo, ker so pokopališče zasedle varnostne sile, poroča CNN.

Pogrebi so bili v zadnjih tednih pogosto zbirališče protestnikov. V Dari, mestu okoli 130 kilometrov južno od Damaska, naj bi primanjkovalo zdravil in hrane, celo kruha. Od nedelje so zaprte trgovine, elektriko, vodo in komunikacije so prekinili.

Racije od hiše do hiše
Vojska je po navedbah prič in borcev za človekove pravice - njihove trditve je nemogoče preveriti, ker so v Siriji prepovedali navzočnost skoraj vseh tujih medijev in omejili dostop do žarišč protestov - namestila tanke tudi v predmestju Damaska Dumi in v obalnem mestu Banias. Agenti varnostne službe naj bi s seznami oseb hodili od hiše do hiše in izvajali aretacije.

Umrlo že več kot 440 ljudi
Obsodbe nasilja, v katerem naj bi umrlo več kot 440 ljudi, iz tujine so vse glasnejše. Francija, Velika Britanija, Nemčija, Italija in Španija so poklicali sirske veleposlanike in jim posredovale obsodbe nasilja nad protestniki v Siriji.

Rusija in Francija proti sankcijam
O razmerah v Siriji naj bi razpravljal Varnostni svet Združenih narodov. Velika Britanija, Francija, Nemčija in Portugalska so pripravile osnutek izjave, ki obsoja nasilje v državi, pojavljajo pa se tudi pozivi k uvedbi sankcij, a jim tako Rusija kot Kitajska, ki imata možnost veta, nista naklonjeni. Bolj verjetno je, da bo sankcije proti režimu v Damasku sprejela Evropska unija. O sankcijah bodo v petek v Bruslju razpravljali veleposlaniki držav članic EU-ja.

Sirska vlada z vso silo nad protestnike