Zanzibar je priljubljen med tujimi turisti. Foto: Reuters
Zanzibar je priljubljen med tujimi turisti. Foto: Reuters
Zanzibar
Domačini so pretreseni zaradi napada na Britanki. Foto: EPA

18-letnici iz Londona sta bili prostovoljki v šoli na večinsko muslimanskem otoku v Indijskem oceanu, ki je priljubljen med tujimi turisti. Otok je bil lani priča nasilnim protestom, ko so se spopadali islamisti in policija.

Otoška policija je sporočila, da je napad v sredo osamljen primer, ki ga ne povezujejo z napetostmi med večinskim muslimanskim prebivalstvom in krščansko manjšino.

Napadalci na motornih kolesih so se dekletoma približali, ko sta se sprehajali po cesti v starem delu glavnega mesta na otoku in ju polili s kislino. Napad se je zgodil v večernih urah, ko so bile ulice pretežno prazne, saj je bil čas prekinitve posta med muslimanskim svetim mesecem ramazanom in je večina ljudi doma.

Britanki so po napadu odpeljali v tanzanijsko prestolnico Dar es Salaam, od koder sta nato v četrtek poleteli nazaj v domovino. Zdravniki so povedali, da imata srečo, ker nista utrpeli hujših poškodb, ampak imata blažje opekline po obrazu, vratu, rokah in nogah.

Policijski načelnik na otoku Musa Ali Musa je povedal, da nimajo še osumljenca za napad, čeprav so zaslišali že več posameznikov. Po njegovih besedah je nagrada za podatke o napadalcih v vrednosti 6.170 dolarjev velik znesek na otoku. Dodal je še, da je to prvi tak napad na obiskovalce otoka.

Separatisti si želijo šeriatskega prava
Dekleti sta bili na tritedenskem prostovoljnem delu za dobrodelno organizacijo Art in Tanzania, kjer sta poučevali otroke v krajevni šoli. Oče ene izmed deklet je povedal, da sta bili primerno oblečeni in nista izzivali s svojim obnašanjem, saj sta se zavedali, da sta v muslimanski družbi, kjer za ženske veljajo drugačna pravila kot na Zahodu.

Islam je na otoku glavna vera in v nekaterih odročnih delih tuje turiste znaki opozarjajo, da morajo spoštovati tamkajšnjo kulturo in se pokrivati. Do zdaj ni bilo večjih trenj med turisti in domačini, od katerih se večina preživlja prav s turizmom in zato z veseljem sprejemajo tuje obiskovalce.

Separatistična skupina Uamsho (Prebujenje) si prizadeva, da bi se otok odcepil od Tanzanije, s katero je v politični zvezi od leta 1964. Poleg tega si želi na otoku uveljaviti šeriatsko pravo, ki življenje ureja po strogih islamskih zakonih.