Iraška polomija je javno mnenje najbolj obrnila proti Bushevi administraciji. Foto: EPA
Iraška polomija je javno mnenje najbolj obrnila proti Bushevi administraciji. Foto: EPA
Protesti proti Bushu
George W. Bushu je verjetno najbolj nepriljubljen ameriški predsednik. Foto: EPA
Barack Obama in John McCain
V neposredni primerjavi Obama, vzhajajoča zvezda ameriške politike, zaostaja za republikanskim veteranom McCainom, a ne za veliko. Foto: Reuters

Izsledki kažejo, da niso le skeptični Evropejci in protiameriško nastrojeni protestniki tisti, ki menijo, da so ZDA s predsednikom Georgeem Bushem in njegovimi odločitvami stopile na napačno pot.

Velik problem je Irak
Število Američanov, ki so zadovoljni s smerjo razvoja države v zadnjih letih, namreč opazno upada. Še marca 2005 jih je bilo zadovoljnih 39 odstotkov vprašanih, zdaj pa je ta odstotek padel že na 25.

Največ vprašanih meni, da je glavni problem, s katerim se spopadajo ZDA, Irak, sledita gospodarstvo in terorizem, ki ga na prvo mesto postavlja le šest odstotkov vprašanih - še en znak, kako diametralno nasproti si stojita javno mnenje in Busheva administracija s svojo politiko držanja države v stanju stalnega strahu.

A kaj storiti glede brezupne situacije v Iraku, si volivci niso edini. Vsekakor niso na Bushevi strani, saj predsednikovo odločitev o povečanju števila ameriških vojakov podpira le 21 odstotkov vprašanih. Skoraj polovica jih je zato, da se njihova vojska v določenem roku ali pa kar takoj vrne domov.

Tekma za Belo hišo se je že začela
Sodeč po raziskavi in zadnjih meritvah javnega mnenja, pa kljub vsemu ameriški volivci še niso izgubili vere v republikance.

Na republikanski strani sta najverjetnejša kandidata za predsedniško nominacijo senator iz Arizone John McCain in nekdanji župan New Yorka Rudy Giuliani, na demokratski pa newyorška senatorka, nekdanja prva dama ZDA Hillary Clinton, in mladi senator iz Illinoisa Barack Obama. Oba demokrata v neposredni primerjavi z republikanskima nasprotnikoma zaostajata za 10 točk.

Javnomnenjske raziskave medtem kažejo, da bi Američani trenutno za predsednika izvolili McCaina, Obama in Clintonova pa sta prvič izenačena, kar kaže na nagel vzpon 45-letnega senatorja, za katerega še lani nihče ne bi mislil, da lahko resno ogrozi Clintonovo.

K. S.