Asamska vlada je kmetom zagotovila subvencije za gojenje bhut jolokie. Foto: Reuters
Asamska vlada je kmetom zagotovila subvencije za gojenje bhut jolokie. Foto: Reuters

Pet let pozneje je bhut jolokia sicer dobil konkurenco med pekočimi papričicami, a na tisoče lokalnim kmetom slavna povrtnina danes predstavlja morebiten izhod iz revščine, saj jo dobavljajo vojski za nadzor množic in zatiranje uporov. Čili kot biološko orožje? Točno tako.

Ko se je izvedelo za vpis bhut jolokie v knjigo rekordov, so mazohisti z vsega sveta začeli ponujati nore vsote, da bi se dokopali do najbolj vročega čilija na Zemlji, ki so ga nekoč kmetje uporabljali za odganjanje slonov. Neka ženska se je tudi sama vpisala v knjigo rekordov, potem ko je na grozo slavnega kuharja Gordona Ramsayja zaužila kar 51 čilijev.

Subvencije za kmete
Asamska vlada je želela svoj delež in je kmetom ponudila subvencije za gojenje rastline, nevladna agencija Trinity pa je izbrala še 2.000 asamskih kmetov, da bi gojili bhut jolokio. S čilijem se da služiti mastne denarce, saj se kilogram suhe bhut jolokie prodaja za okoli 1.800 rupij (27 evrov) - pravo bogastvo za povprečnega indijskega kmeta, ki navadno zasluži pičlih 150 rupij na dan (dobra 2 evra).

Čeprav je povpraševanje po najbolj pekočih čilijih na mednarodnem tržišču izjemno veliko, se za nakup bhut jolokie najbolj zanima indijsko obrambno ministrstvo, je za Guardian povedal dr. Anuj Baruah, biotehnolog, ki prodaja semena in prašek bhut jolokie na svetovnem tržišču, obenem pa dela kot svetovalec kmetom, ki želijo začeti pridelovati to povrtnino.

Baruah čili že leta občasno prideluje doma, a je vedno vedel, da ima pekoča povrtnina potencial tudi zunaj kulinaričnega in medicinskega polja. Zato si je zgradil amaterski laboratorij in začel eksperimentirati. Kmalu se je nanj obrnilo obrambno ministrstvo, ki je hotelo vedeti, ali lahko najde način, da iz bhut jolokie izvleče kemični pigment kapsaicin. In, če da, ali bi lahko laboratorij ministrstva dobil 8 kilogramov izvlečka za "raziskave". Baruah je s posojilom kupil napravo za ekstrakcijo in v treh mesecih izpolnil naročilo.

S čilijevimi granatami nad upornike
Indijske oborožene sile so lani začele uporabljati čilijeve granate nad uporniki v Kašmirju, prejšnji mesec pa naj bi policija v Utar Pradešu zaprosila notranje ministrstvo za nakup čilijevih granat za obvladovanje množic.

In čeprav posel cveti, je zadnja izdaja Guinnessove knjige rekordov zadala Asamu hud udarec, ko je naziv najbolj pekočega čilija na svetu bhut jolokii speljal avstralski novinec, "Trinidad Scorpion Butch T". A že februarja je moral Butch T predati krono "Trinidad Moruga Scorpionu".
Baruah se s tem ne obremenjuje: "Teh drugih se ne da tako lahko kupiti. Še vedno se lahko ponašamo, da gojimo najbolj pekoč komercialno dostopen čili na svetu. Poleg tega ima bhut jolokia v primerjavi s temi povzpetniki stoletja pekoče dediščine. Šele ko čili ohranja svojo ostrino nekaj generacij, lahko govorimo o njegovi pravi vrednosti."