V Alternativi za Nemčijo so nemške nogometne reprezentante z migrantskim poreklom označili za tujce. Foto: Reuters
V Alternativi za Nemčijo so nemške nogometne reprezentante z migrantskim poreklom označili za tujce. Foto: Reuters
false
Privrženci skrajno desne Pegide nasprotujejo fotografijam nebelih otrok na ovitku priljubljene čokolade. Foto: EPA
Pegido motijo reprezentanti z migrantskim poreklom

Alexander Gauland, namestnik Frauke Petry in Jörga Meuthena, je povzročil nove kritike njegove stranke z izjavo, da "se zdi Boateng ljudem dober kot nogometaš, a da ga ne želijo imeti za soseda". Izjavo je navajal časnik Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Oče 27-letnega Boatenga, igralca nemškega nogometnega kluba Bayern München in nemške reprezentance, je sicer iz Gane, mati pa iz Nemčije.

Gauland je sicer pozneje dejal, da "ni nikdar užalil gospoda Boatenga". Kot je dejal, je le "opisal odnos nekaterih ljudi" v pogovoru z novinarji. Vodja Alternative za Nemčijo (AfD) Frauke Petry je dejala, da se njen namestnik te izjave ne spomni, a da se neodvisno od tega Boatengu opravičuje za "vtise, ki so nastali". Pravosodni minister Heiko Maas je Gaulandovo izjavo označil za "nesprejemljivo in podlo", poroča BBC.

Privržence Pegide motijo otroci z migrantskim poreklom
Dobra dva tedna pred začetkom evropskega nogometnega prvenstva v Franciji Nemčijo znova razburjajo privrženci in simpatizerji skrajno desnega in islamofobnega gibanja Pegida. Ti so se na družbenih omrežjih pritoževali nad odločitvijo podjetja Ferrero, ki je na ovitke čokoladic v času pred prvenstvom natisnil fotografije članov nemške enajsterice, ko so bili še otroci. Privržence Pegide je namreč zmotilo, da so med njimi tudi tisti z migrantskim poreklom.

Nad ovitki čokolad so se pritožili v Pegidi v Baden-Württembergu in na družbenem omrežju pod fotografiji dveh članov nemške enajsterice, Jeroma Boatenga in Ilkaya Gundogana, zapisali: "Pred ničimer se ne bodo ustavili. Bi res kupili tole? Je to šala?" Eden izmed komentatorjev je vprašal, ali v Turčiji in drugih državah uporabljajo fotografije nemških otrok na ovitkih njihovih sladkarij, in tudi odgovoril: "Gotovo ne."

Ko se je izkazalo, da gre za člane nogometne reprezentance, so umolknili, je za Televizijo Slovenija poročala Polona Fijavž. Skrajno desna stranka Alternativa za Nemčijo pa ni odnehala. Igralce z migrantskim poreklom, ki igrajo za nemško reprezentanco, so označili za tujce.

V nemški nogometni zvezi so ogorčeni. "Nemška reprezentanca je eden izmed najboljših primerov uspešne integracije. Na milijone Nemcev je na to moštvo ponosnih prav zato, ker je tako," je dejal predsednik nemške nogometne zveze Reinhard Grindel.

Kot poroča BBC, se je na negativne komentarje odzvalo tudi podjetje Ferrero. Sporočili so, da se distancirajo od kakršne koli ksenofobije in diskriminacije.

Vse več napadov na muslimane
Medtem je vodja islamske skupnosti v Nemčiji potrdil, da se napadi na muslimane in islamske objekte povečujejo, razmere pa je primerjal s sovraštvom do Judov na začetku prejšnjega stoletja. "Napadenih je bilo več kot 1.000 begunskih domov. Med sovražnim govorom Pegide in napadi na begunce, pa tudi na druge tujce, je povezava," je pojasnil Aiman Mazyek, vodja Nemškega sveta muslimanov.

Hkrati pa vodilni nemški politik glasno ponavljajo, da islam sodi v Nemčijo. Vodja Evangeličanske cerkve je predlagal, da bi islam kot izbirni predmet v osnovnih šolah razširili v vse nemške dežele, zdaj je na voljo le v peščici, je poročala Polona Fijavž.

Pegido motijo reprezentanti z migrantskim poreklom