Protestniki so v soseski Nanterre na zahodnem robu Pariza znova požigali avtomobile. Foto: Reuters
Protestniki so v soseski Nanterre na zahodnem robu Pariza znova požigali avtomobile. Foto: Reuters

V pariškem predmestju Nanterre so se mladi protestniki spopadli s policijo, ta pa je odgovorila s solzivcem.

Protestniki so v Nanterru tudi sežigali avtomobile in policiste napadali z ognjemeti. Francoski mediji so poročali o incidentih na številnih drugih lokacijah v širšem pariškem okrožju, protestniki so med drugim več deset ognjemetov usmerili v mestno hišo v Montreuilu na vzhodnem robu Pariza.

Protesti in nemiri so potekali tudi v Lillu, kjer naj bi protestniki vdrli v mestno hišo, ter Toulousu, Amiensu in Dijonu.

Sorodna novica Policist med prometnim nadzorom ubil 17-letnika. Macron: Smrt fanta neodpustljiva.

Notranji minister Gerald Darmanin je sporočil, da je policija aretirala več kot 180 protestnikov. Po njegovih navedbah so bili med "neznosnim nasiljem" po državi napadene mestne hiše, šole in policijske postaje.

Pozneje je po kriznem ministrskem srečanju sporočil, da bodo po vsej državi napotili 40.000 policistov, od teh jih bo 5000 v Parizu. Skupno število bo štirikrat večje kot v sredo zvečer. "Odziv države mora biti izjemno odločen," je dejal Darmanin, a hkrati izključil razglasitev izrednih razmer.

Oblasti s strahom pričakujejo novo noč nemirov, zato so v nekaterih delih Pariza, kot je predmestje Clamart, uvedli policijsko uro, med 21. in 6. uro pa bodo ustavili promet za tramvaje in avtobuse. Odločitev je sprejela voditeljica pariške regije Valerie Pecresse, ki meni, da je bila ta potrebna za zaščito uporabnikov javnega prevoza. "Naše prometno omrežje ne bo tarča nasilnežev in huliganov," je še dodala.

Pariškemu zgledu bodo z ustavitvijo javnega prometa sledili tudi v Lillu, poroča BBC.

Macron poziva k umiritvi razmer

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v sredo v prvem odzivu streljanje policista in smrt najstnika označil za "nerazložljivo in neodpustljivo". Danes je Francoze pozval k miru.

"Pred dvema dnevoma je bil ubit mladenič Nahel, kar je vzbudilo veliko čustev. Čustva, ki spremljajo smrt mladega človeka, zahtevajo spoštovanje in umirjenost," je dejal francoski predsednik. Pozneje je tvitnil, da morajo prihodnje ure miniti v duhu spoštovanja, pravičnosti in miru, nasilje proti "policijskim postajam, šolam, mestnim hišam in republiki" pa je označil za neupravičeno. Policistom in gasilcem se je zahvalil za posredovanje.

Četrtkov shod v Nanterru z napisi
Četrtkov shod v Nanterru z napisi "policija ubija". Foto: Reuters

Tožilec: Policista preiskujemo zaradi uboja

Torkova smrt 17-letnika je pretresla Francijo. Na videoposnetku incidenta je videti dva policista med ustavljanjem vozila. Eden od njiju skozi okno usmeri orožje v voznika in ga ustreli iz neposredne bližine, ko ta poskuša odpeljati stran.

Pristojni državni tožilec Pascal Prache je medtem povzel dogodke, ki so v torek povzročili smrt najstnika. Policist, ki je danes stopil pred sodnika, je obtožen uboja in je trenutno v priporu. Njegova uporaba orožja je bila nezakonita.

Preiskava je še vedno odprta tudi proti žrtvi, in sicer zaradi upiranja preiskavi, poroča BBC.

Po besedah tožilca sta policista vozilo skušala ustaviti zaradi nepredvidljive vožnje in voznikove mladosti. Vendar pa voznik tega ni storil in je vozil naprej, prevozil rdečo luč, zagrešil več drugih prometnih prekrškov in ogrožal pešce. Policista naj bi vozniku ponovno ukazala, naj ustavi, a ker tega ni storil, ga je eden od njiju ustrelil. V vozilu so bili v času dogodka trije ljudje. Enega, prav tako mladoletnega, so aretirali, drugega pa še iščejo.

Družina najstnika zahteva pravico

Smrtno žrtev so identificirali kot Nahela M., ki je bil po poročanju Reutersa "severnoafriškega rodu". Njegova družina je proti policistu vložila ovadbo zaradi umora, sodelovanja pri umoru in lažnega pričanja, so sporočili odvetniki.

"Imamo videoposnetek, ki je zelo jasen: policist je ubil mladeniča, starega 17 let. Vidite lahko, da streljanje ni v skladu s pravili," je dejal odvetnik Yassine Bouzrou.

Dva vodilna policijska sindikata sta se uprla obtožbam in sporočila, da je pridržani policist nedolžen, dokler se ne ugotovi drugače.

Minuta molka v francoski skupščini

Mati umrlega naj bi na TikToku pozvala k novim protestom. Foto: Reuters
Mati umrlega naj bi na TikToku pozvala k novim protestom. Foto: Reuters

Smrt je sprožila tudi številne odzive v francoskem državnem vrhu. Predsednik Emmanuel Macron je streljanje in smrt najstnika označil za "nerazložljivo in neodpustljivo". Poslanci državne skupščine so imeli minuto molka. Premierka Elisabeth Borne je dejala, da streljanje "ni v skladu s pravili".

Torkov incident je tretja smrt med nadzorom prometa v Franciji letos. Lani je med nadzorom prometa umrlo kar 13 ljudi. Leta 2021 so bili trije takšni umori, leta 2020 pa dva, poroča Reuters, ki ugotavlja, da je bila večina žrtev od leta 2017 temnopoltih ali arabskega rodu. Francoski varuh človekovih pravic je začel preiskavo smrti, šesto takšno preiskavo podobnih incidentov v letih 2022 in 2023.

Obujeni spomini na leto 2005

Nemiri so v Franciji obudili spomine na leto 2005, ko je po treh tednih izgredov takratni predsednik Jacques Chirac razglasil izredne razmere. Val nasilja je izbruhnil v pariškem predmestju Clichy-sous-Bois in se razširil po vsej državi, potem ko sta dva mlada človeka umrla zaradi električnega udara v transformatorski postaji, kjer sta se skrivala pred policijo. Dva policista sta bila na sojenju deset let pozneje oproščena krivde.