Sporne karikature še vedno razburjajo muslimane po svetu, nasilni protesti pa so zahtevali že več žrtev. Foto: EPA
Sporne karikature še vedno razburjajo muslimane po svetu, nasilni protesti pa so zahtevali že več žrtev. Foto: EPA
Protest v Londonu
Britanska policija je nadzorovala protest v Londonu, da se ne bi pojavili transparenti z žalitvami in s pozivi k nasilju, kot se je to zgodilo na protestih pred nekaj tedni. Foto: EPA
Protesti pred ameriškim veleposlaništvom
Indonezijski muslimani so se znesli nad ameriškim veleposlaništvom. Foto: EPA

Nasilni protesti so potekali na severu Nigerije, policiji je morala na pomoč priskočiti vojska, uvedli pa so tudi policijsko uro. V glavnem mestu zvezne države Boro so protestniki napadli hotele, trgovine in avtomobile, potem ko jih je policija skušala razgnati s solzivcem.

Nigerija je najštevilčnejša država v Afriki, med 140 milijoni prebivalci je polovica muslimanov in polovica kristjanov. Muslimani živijo večinoma na severu države, kjer je v porastu islamski radikalizem, v zadnjih petih letih pa je bilo tudi več spopadov med muslimani in kristjani. Napetosti med verskima skupnostma je leta 2000 še povečala uvedba na islamu temelječega šariatskega prava v 12 severnih zveznih državah.

Protest kljub prepovedi
Pakistan skuša omiliti nasilje, povezano s spornimi karikaturami, ki jih je prvi objavil danski časopis, sledili pa so mu tudi drugi časopisi po Evropi, zato so oblasti prepovedale proteste v Islamabadu.

Glavno pakistansko islamistično gibanje Muathida Majlis E Amal (MMA) je kljub prepovedi napovedalo mirne proteste v prestolnici, zato so oblasti priprle njihovega voditelja in skoraj hermetično zaprle Islamabad. Policija je aretirala okoli sto protestnikov, ki so bili na poti v prestolnico.

Indonezija proti ZDA
V Džakarti pa se je zbralo na stotine ljudi, ki so se znesli nad ameriškim veleposlaništvom. Vzrok za to naj bi bila podoba preroka Mohameda v poslopju ameriškega vrhovnega sodišča v Washingtonu.

Relief tam krasi steno že od leta 1935, Mohamed pa je poleg drugih mislecev, kot sta tudi Mojzes in Konfucij, upodobljen kot eden izmed starodavnih piscev zapovedi. Odstranitev reliefa je neko združenje muslimanov zahtevalo že pred leti, a je sodišče to zavrnilo.

Množičen protest v Londonu
V Londonu je v soboto potekalo mirno zborovanje muslimanov, ki ga je organiziral Muslimanski akcijski odbor, po besedah policije pa se je zbralo 10.000 ljudi, ki so nosili transparente z napisi proti svobodi govora. Tisoč protestnikov se je zbralo tudi v danski prestolnici Köbenhavn.