Dogodki, povezani z umorom carske družine, so bili povod za različne teorije. Foto: EPA
Dogodki, povezani z umorom carske družine, so bili povod za različne teorije. Foto: EPA
Pobitje carske družine je pustilo temen madež v ruski zgodovini. Foto: EPA
V rokah slika Nikolaja II
Tudi po skoraj 100 letih se v Rusiji še vedno najdejo navdušenci nad monarhijo. Foto: EPA
Posebne krste za Romanove
Julija so v katedrali v Sankt Peterburgu slovesno pokopali člane carske družine. Foto: EPA

V zgodnjih jutranjih urah 17. julija so boljševiki pod vodstvom Jakova Jurovskega v kleti Ipatijeve hiše v Jekaterinburgu ubili zadnjega carja Nikolaja II., njegovo ženo, štiri hčerke in sina ter štiri služabnike.

Dragulji v korzetih preprečili pot kroglam
Družini je bilo rečeno, da se bodo fotografirali, da bodo javnosti dokazali, da so živi, zato so se primerno uredili. Po nekaj minutah so se v sobo vrnili njihovi varnostniki in jih ustrelili, a dekleta niso bila mrtva, saj so jih zavarovali dragulji, prišiti na njihove korzete. Strelci so bili ob tem spoznanju zgroženi, saj so se zbali, da imajo člani družine resnično božanske sposobnosti, kot so verjeli nekateri, zato so jih skušali zabosti z bajoneti. A tudi takrat so jih ustavili dragulji, zato so jih na koncu ustrelili v glavo.

Leta 1976 so našli trupla drugih članov Romanovov, ki so jih potem končno izkopali leta 1991 po zlomu komunizma in jih po dokazu identitete s pomočjo analize DNK pozneje pokopali v katedrali v Sankt Peterburgu.

A dveh članov nikoli niso našli, trupli prestolonaslednika princa Alekseja in princese Marije nista bili med najdenimi, dokazi pa so kazali, da naj bi bila oba pokopana ločeno od preostalih. Nekateri so sicer prepričani, da ni bilo najdeno truplo Anastazije, in ne Marije, kar je vzpodbudilo nastanek številnih teorij. Ena pravi, da je preživela napad in odšla drugam. Čeprav so strokovnjaki prekopali široko območje na obrobju Jekaterinburga, kjer so našli trupla ostalih Romanovov, doslej obeh pogrešanih trupel niso našli.

Presenetljiva najdba amaterskih arheologov
Pretekli mesec pa je 46-letni gradbenik Segej Plotnikov nekaj kilometrov severno od Jekaterinburga, na območju, kjer so našli preostala trupla, naletel na zanimivo najdbo. Plotnikov je eden od članov amaterske arheološke skupine, ki prostovoljno preživlja poletne konce tedna, iščoč pogrešane člane družine Romanov. Pri kopanju naj bi naletel na trdo snov. "To pomeni, da ste zadeli ob premog ali kost. Moj prijatelj Leonid in jaz sva začela kopati in našla sva več kosti." Plotnikov je prepričan, da sta odkrila trupli pogrešanih Alekseja in Marije. "Jasno je, da nista umrla v miru. Njuni ostanki so zelo poškodovani. Vidi se, da so bile kosti polite s kislino in zažgane."

Kasneje so ruski arheologi potrdili, da so odkrili ostanke od 10- do 13-letnega dečka in od 18- do 23-let stare ženske - ki bi torej lahko bila Aleksej in Marija. Po besedah Sergeja Pogorelova, namestnika direktorja arheološkega inštituta v Sverdlovsku, je malo dvomov, da gre za trupli pripadnikov zadnje carske družine. S kolegi so poleg kosti našli tudi delce japonskih keramičnih stekleničk s kislino, s katero so bila polita trupla Romanovih. Uradniki zdaj preiskujejo 44 različnih vzorcev kosti, identiteto pa bodo potrdile analize DNK. Na vprašanja, kako je mogoče, da mesta s truploma niso odkrili prej, Plotnikov odgovarja: "Imeli smo srečo, kajti to področje je prekopavala še ena ekipa."

"Arheologi so praktično celo območje prekopali v 90. letih prejšnjega stoletja, a jim je zmanjkalo denarja," so besede Marije Sosnine, novnarke lokalnega časopsa. "Morali so prenehati in so za sabo pustili veliko luknjo. In točno tam so zdaj našli trupli."

Cerkev in sorodniki so previdni
Ruska ortodoksna cerkev je že izrazila dvom o zadnji najdbi, prav tako pa tudi sorodniki družine Romanov opozarjajo, da je prezgodaj za sklepe. "Pomembno je, da ta odkritja obravnavamo z veliko previdnostjo," je dejal eden od njih.

K. T.