Za veliko Afganistancev je pridelava opija edini vir dohodka. Foto: EPA
Za veliko Afganistancev je pridelava opija edini vir dohodka. Foto: EPA
V Natu trdijo, da je razširitev pristojnosti le začasna, dokler se afganistanske varnostne sile ne usposobijo bolje. Foto: EPA

Do zdaj so se lahko proti narkotikom borile le afganistanske sile, ZDA pa si prizadevajo za agresivnejši boj proti trgovini z opijem, ki je v Afganistanu močno razširjena. Dogovor o razširitvi pristojnosti vojakov so ministri držav članic Nata dosegli na sestanku v Budimpešti.

Vojaki so se do zdaj posvečali predvsem uničenju rastlin, zdaj pa bodo lahko tudi napadali tovarne, v katerih predelujejo opij, in distribucijske mreže. Nekatere države članice Nata so bile glede novih nalog zelo previdne, saj se bojijo nasilnih povračilnih napadov na vojake.

Afganistan središče pridelave opija
V Natu sicer poudarjajo, da gre le za začasno razširitev Natove misije, dokler afganistanske varnostne sile ne bodo same učinkovitejše v boju proti predelovalcem in trgovcem z opijem. V Afganistanu pridelajo kar 90 odstotkov svetovnih zalog opija, ki je glavna sestavina heroina. Ameriški obrambni minister Robert Gates je pozdravil odločitev ministrov, rekoč, da je zelo zadovoljen, da bo Isafovim silam dovoljen ostrejši boj zoper trgovce z drogami, ki krepijo militantneže in destabilizirajo Afganistan.

Oblasti v Kabulu prosile Nato za pomoč
"Prosili smo Nato, naj nas podpre, naj podpre naša prizadevanja za uničenje laboratorijev in tudi prepoved drog in kemičnih pripravkov za izdelavo heroina, ki v našo državo prihajajo iz tujine," je dejal afganistanski obrambni minister Abdul Raim Wardak. Po besedah Natovega najvišjega poveljnika generala Johna Craddocka se v trgovini z opijem letno obrne 100 milijonov dolarjev, ki jih talibanski uporniki namenjajo urjenju svojih mož. Poznavalci ocenjujejo, da je ponudba opijevih pripravkov veliko večja od povpraševanja, in da imajo mednarodni karteli velike zaloge drog.

Letna proizvodnja naj bi po rekordnem letu 2007 letos padla, ocenjujejo v ZN-u. Največ opija sicer pridelajo v provinci Helmand, kjer imajo talibani močno zaledje.

K. T.