Hakani velja za najnevarnejšega sovražnika ameriških vojakov na vzhodu Afganistana. Foto: Reuters
Hakani velja za najnevarnejšega sovražnika ameriških vojakov na vzhodu Afganistana. Foto: Reuters

Khana, starešino klana in strica glavnega vodje mreže Siradžudina Hakanija, so v okviru skupne operacije afganistanskih in mednarodnih sil prijeli v torek na jugovzhodu Afganistana v provinci Paktia. Isaf je sporočil, da je Khan, ki je bil oborožen, a se ni upiral, "eden najvišjih predstavnikov mreže Hakani". Njegovo aretacijo so označili za "pomemben mejnik v razdoru mreže Hakani".

Afganistanska obveščevalna služba je z gotovostjo potrdila le, da gre za sorodnika družine Siradžudina Hakanija, niso pa prepričani, da ima dejavno vlogo v poveljniški strukturi mreže.

Khan je deloval kot posrednik med mrežo Hakani in Baitulahom Mehsudom, nekdanjim voditeljem pakistanskih talibanov, ki je bil ubit leta 2009, domnevno v ameriškem napadu. Odgovoren naj bi bil za vzpostavitev oporišč v provinci Paktia, samomorilske napade in koordiniranje transferja denarja za vojaške operacije ter naj bi predstavljal "možgane" mreže Hakani.

Hakani povezan s pakistansko obveščevalno službo?
Mrežo Hakani je ustanovil Džalaludin Hakani, ki se je kot mudžahid proslavil v protisovjetskemu uporu v 80. letih 20. stoletja in se je pozneje povezal s talibani. Gre za najdejavnejšo skupino upornikov na območju, ki deluje iz oporišč v pakistanskem plemenskem območju na meji z Afganistanom in je povezana tudi s teroristično mrežo Al Kaida.

Nekateri na Zahodu so prepričani, da je mreža povezana tudi s pakistansko obveščevalno službo, kar pa oblasti v Islamabadu zanikajo.