To bodo največje vojaške vaje v zadnjih 13 letih. Foto: Reuters
To bodo največje vojaške vaje v zadnjih 13 letih. Foto: Reuters
Na vajah bo sodelovalo več kot 36.000 vojakov. Foto: Reuters

Vaje bodo potekale tudi v Kanadi, Nemčiji, Belgiji, na Norveškem in Nizozemskem. Vključevale bodo tudi operacije v Atlantskem oceanu in Sredozemskem morju. Sodelovale bodo kopenske, letalske, mornariške in specialne enote.

Kot napovedujejo v skupnem poveljstvu zavezniških sil v Brunssumu na Nizozemskem, bo vaja dokazala "nove, večje ambicije Nata za skupno moderno vojskovanje" in bo pokazala sposobnosti Nata za spopadanje s sedanjimi in prihodnjimi grožnjami.

Na vaji bo sodelovalo tudi več kot 12 pomembnih mednarodnih organizacij, humanitarnih agencij in nevladnih organizacij, med drugim bosta zraven tudi Evropska unija in Afriška unija. Na ta način Nato dokazuje svojo predanost celovitemu pristopu reševanja varnostnih izzivov v svetu, poudarjajo v Brunssumu.

Vaje ob ukrajinski krizi
Velika vaja bo potekala predvsem v luči ukrajinske krize in vse večjih napetosti z Rusijo po njeni priključitvi ukrajinskega polotoka Krim. V Natu sicer zagotavljajo, da Trident Juncture ni uperjen proti nobeni državi.

Kot so še povedali Brunssumu, bo s to vajo njihovo poveljstvo tudi uradno certificirano za vodenje Natovih odzivnih sil (NRF), če bodo v letu 2016 morda aktivirane. Nato je zaradi ukrajinske krize v okviru sil NRF vzpostavil tudi t. i. bojno konico za zelo hitro posredovanje.

Sicer je tudi Rusija že pripravila niz vojaških vaj. Kot so pojasnjevali v Moskvi, je to posledica zaskrbljenosti zaradi varnosti na zahodu in jugu ruskega ozemlja.
Oglasili so se že protinatovski aktivisti, ki pravijo, da vaja Trident Juncture ogroža lokalno prebivalstvo in okolje, zato že pripravljajo proteste.