Leta 1999 so po vsej Srbiji potekali množični protesti proti Natovim napadom. Na sliki Beograjčan primerja takratnega predsednika ZDA Billa Clintona s Hitlerjem. Foto: EPA
Leta 1999 so po vsej Srbiji potekali množični protesti proti Natovim napadom. Na sliki Beograjčan primerja takratnega predsednika ZDA Billa Clintona s Hitlerjem. Foto: EPA
Cvetković je na seji vlade ostro obsodil napade. Foto: EPA
Bombardiranje Beograda leta 1999. Foto: EPA

"Letalski napadi niso rešili težav na Kosovu in niso pomagali vzpostaviti miru ter zagotoviti spoštovanja prava. Nasprotno, sprožili so etnično čiščenje, hude kršitve človekovih pravic in mednarodnega prava ter nove napetosti," je dejal srbski premier na seji vlade.

"Žrtve, preteklost in prihodnost naših otrok nas zavezujejo k temu, da ne smemo dovoliti, da bi se to kadar koli ponovilo," je dodal.

2.500 mrtvih civilistov
Po njegovih besedah je bilo v napadih ubitih 2.500 civilistov, med njimi 89 otrok, in 1002 pripadnika policije in vojske ZRJ-ja, več kot 12.500 ljudi pa je bilo ranjenih. Srbski predsednik Boris Tadić je ob obletnici dejal, da se Srbija nikoli več ne sme znajti v razmerah, ko bodo njene državljane kaznovali in pobijali, mednarodna skupnost pa mora spoznati, da nedolžni ne bi smeli s svojim življenjem plačati zgrešene politike.


V ponedeljkovem govoru pred Varnostnim svetom ZN-a je Tadić spomnil, da so bili državljani ZRJ-ja kolektivno obtoženi in bombardirani zaradi, kot so takrat poudarjali, izgona 800.000 Albancev s Kosova, rezultat pa je bil, da je po vzpostavitvi mednarodne uprave Kosovo zapustilo več kot 200.000 Srbov. "Srbi so bili pred desetimi leti kaznovani z bombami, kosovski Albanci pa so deset let pozneje kljub izgonu Srbov in požiganju njihovih hiš ter cerkva nagrajeni s tem, da je več kot 50 držav priznalo nezakonito neodvisnost naše južne pokrajine."

Ruski poziv mednarodni skupnosti
Rusko zunanje ministrstvo je Natove napade na Jugoslavijo danes znova označilo za "agresijo na suvereno državo, ki je pomenila kršitev človekovih pravic". Ob tem je v sporočilu za javnost obsodilo tudi "protisrbske pogrome", "nedejavnost, s katero se je mednarodna skupnost odzvala na uničevanje svetišč Srbske pravoslavne cerkve", in "poznejša psevdopogajanja o statusu Kosova".

Mednarodno skupnost pa je Moskva pozvala, naj končno "trezno ovrednoti" dogajanje pred desetimi leti.

K. S.