Območje Josa je bilo že pogosto prizorišče obračunavanja med kristjani in muslimani. Foto: Reuters
Območje Josa je bilo že pogosto prizorišče obračunavanja med kristjani in muslimani. Foto: Reuters

Po podatkih nigerijskih oblasti je bilo v eksplozijah na božični večer v bližini mesta Jos ubitih 80 ljudi. Bombnim napadom so na pobožično nedeljo sledili spopadi med tolpami mladih kristjanov in muslimanov, v katerih je bilo ranjenih več kot sto ljudi. Še šest ljudi je bilo v petek ubitih v napadih na dve cerkvi v mestu Maiduguri na severovzhodu države.

Za eksplozijami in napadi stoji skrajna islamska sekta Boko Haram, ki je odgovornost prevzela na svoji spletni strani in zapisala, da so se tako maščevali za grozodejstva nad muslimani.

Toda policijski načelnik Abdulrahman Akano dvomi o trditvah Boko Harama in pojasnuje, da so njihova običajna metoda. "Vsak lahko napiše kar koli na medmrežju," je svoje prepričanje pojasnil francoski tiskovni agenciji AFP.

Pripadniki Boko Harama so običajno oboroženi z mačetami in doma narejenimi puškami. Ločina, ki je po navdihu talibanskega gibanja nastala leta 2003 in deluje na severu države, je leta 2008 urpizorila napade na severovzhodu Nigerije. V spopadu z varnostnimi silami je bilo nato ubitih 800 ljudi, med njimi tudi vodja ločine.

"Politiki samo izkoriščajo vero"
V osrednjem pasu Nigerije, kjer se stikata pretežno muslimanski sever in krščanski jug, pogosto prihaja do spopadov, ki pa samo navzen delujejo verske narave, saj je treba vzroke zagotovo iskati v revščini in vse ostrejšemi boju za plodno zemljo, vodne vire in pašnike.

Izbruh nasilja so skupaj obsodili krščanski in muslimanski voditelji. Na skupni novinarski konferenci v Josu sta vodja združenja kristjanov Ayo Oritsejafor in duhovni vodja muslimanov Sultan Mohamad Sad Abubakar kritizirala politike, ki po njunih besedah izkoriščajo vero za spodbujanje napetosti, poroča BBC.

Oritsejafor je dejal, da nekateri politiki "vedo za slabosti ljudi" in vedo, kako manipulirati z njihovimi prepričanji. Dobro se tudi zavedajo, da se v nekaterih delih države ljudje zlahka odzivajo na izzivanja. "Nekateri med njimi ustvarjajo te težave, da bi Nigerijo napravili neobvladljivo," je še prepričan.