Barišića so prijeli v sredo. Foto: EPA
Barišića so prijeli v sredo. Foto: EPA

Nekdanjega glavnega blagajnika vladajoče Hrvaške demokratske skupnosti (HDZ) so v sredo zvečer privedli pred preiskovalce Urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) zaradi suma vpletenosti v afero z oglaševalskim podjetjem Fimi Media.

Hrvaški časopis Jutarnji list je poročal, da so pri Barišiću našli okoli 343.000 evrov gotovine, avtor članka, preiskovalni novinar Gordan Malić, ki je zgodbo potrdil tudi v informativnem HRT-ju. Barišićev odvetnik Ante Madunić je zavrnil navedbe medijev in zanikal, da bi pri njegovem varovancu našli gotovino.

Navodila od zgoraj
Barišić naj bi bil povezan z direktorico podjetja Fimi Media Nevenko Jurak, ki so jo prijeli avgusta letos, potem ko naj bi aprila leta 2007 na zaprtem srečanju na vladi nekdanji direktor hrvaške carine direktorjem javnih podjetij svetoval, da oglaševalske posle opravljajo prek Fimi Medie.

Na omenjenem srečanju je bil navzoč tudi nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader, saj je bil Barišić eden izmed njegovih najtesnejših sodelavcev v stranki. Denar, ki so ga pridobili na sporen način od javnih podjetij, naj bi nato končal v "črnih skladih" HDZ-ja. Tako naj bi nezakonito zaslužili 2,25 milijona evrov.

Barišić je direktor carinske uprave postal leta 2004, leto dni po zmagi HDZ-ja na parlamentarnih volitvah in potem, ko je Sanader oblikoval svoj vladni kabinet. V sredo ga je vlada na seji odstavila s položaja državnega sekretarja in direktorja carinske uprave pri finančnem ministrstvu.

S položaja blagajnika ga je HDZ odstavil že spomladi letos, ko je Uskok proti njemu uvedel preiskavo v primeru Fimi Media. Bremenijo ga tri vodilne osebe iz treh državnih podjetij, ki so pričale o izsiljevanju, ki so ga v javnih podjetjih izvajali HDZ in Fimi Media.