Polančec zanika vpletenost v sumljive posle. Foto: EPA
Polančec zanika vpletenost v sumljive posle. Foto: EPA

Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) je Polančca in še sedem drugih ljudi obtožil združevanja pri izvajanju kaznivih dejanj, zlorabe položaja in pooblastil ter pomoči in spodbujanja k zlorabi položaja in pooblastil, pa tudi nezakonitega posredovanja.

Polančec naj bi se med letoma 2005 in 2009 v Koprivnici, Varaždinu, Splitu in Zagrebu kot visoki vladni uradnik in predsednik Hrvaškega sklada za privatizacijo (HFP) povezal v skupino z nekdanjim predsednikom nadzornega odbora Podravke Darkom Martincem in lastnikom varaždinskega podjetja Fima Group Milanom Horvatom zaradi pridobitve večinskega deleža v koprivniški družbi, saj je Polančec kot predsednik HFP-ja odločal o prodaji 26 odstotkov Podravke.

Vse za večinski delež
Vložena obtožnica osmerico bremeni, da so namenska sredstva Podravke uporabljali za izvajanje načrta, s katerim so nameravali dobiti večinski delež v največjem hrvaškem živilsko-prehrambenem podjetju. Izdajali so posojila brez vedenja uprave in nadzornega odbora družbe, tako kot jamstva za menice in posojila drugim podjetjem, vse to pa z namenom nabiranja denarja za nakup delnic.

Kot podpredsednik vlade in minister za gospodarstvo je Polančec odstopil konec oktobra lani in takrat pojasnil, da se je za ta korak odločil po "medijskem linču" zaradi njegove domnevne vloge v aferi Podravka, kjer je bil pred prihodom v vlado član uprave. Sam je zanikal vpletenost v afero.

Iz zagrebškega pripora, v katerem je bil od konca marca, so ga izpustili konec julija. Proti njemu so vložili še dve obtožnici zaradi drugih goljufij, medtem ko še poteka preiskava o njegovi domnevni vpletenosti v nepravilnosti v poslovanju Hrvaškega elektrogospodarstva.