Cameron je Merklovo gostil v svoji podeželski rezidenci Chequers. Foto: Reuters
Cameron je Merklovo gostil v svoji podeželski rezidenci Chequers. Foto: Reuters
Merklova in Cameron o terorizmu

Neformalni obisk nemške kanclerke pri britanskem premierju je potekal v senci spodletelega bombnega napada na ZDA, ko so eno od dveh eksplozivnih pošiljk, z letalom poslanih v Chicago, prestregli v okolici Londona. Voditelja sta zato govorila tudi o sodelovanju v boju proti terorizmu.

Cameron je Merklovi izrazil zaskrbljenost zaradi grožnje napada, zato sta se voditelja dogovorila za "tesno sodelovanje" na področju boja proti terorizmu.

Sogovornika sta si bila enotna, da je treba brzdati izdatke in da se proračun EU-ja za leto 2011, ki je bil ena izmed tem vrha unije ta teden, ne sme zvišati za šest odstotkov, kot je to predlagal Evropski parlament. Cameron je že na vrhu v Bruslju poudaril, da je to nesprejemljivo, pri čemer sta ga podrla tako Merklova kot francoski predsednik Nicolas Sarkozy. Merklova in Cameron sta dodala, da mora tudi proračun EU-ja za prihodnja leta odražati krčenje izdatkov, ki ga morajo izvajati vlade držav članic.

Za prosto trgovino in obrambno sodelovanje
Nemška kanclerka in britanski premier sta govorila tudi o vrhu skupine G20, ki bo 11. in 12. novembra v Seulu, in se izrekla za odprtje trgov in svobodno trgovino. Napovedala sta ustanovitev skupine za razmislek o trgovini skupaj z Indonezijo in Turčijo, ki naj bi svoje predloge o povečanju svetovne trgovine podala v začetku prihodnjega leta.

Na mizi sta imela tudi posredovanje v Afganistanu, kjer imata svoje sile tako Velika Britanija kot Nemčija, ter vrh zveze Nato v Lizboni 19. in 20. novembra in spregovorila o sodelovanju na področju obrambe.

Merklova in Cameron o terorizmu