Gospodarski minister v vladi kanclerke Angele Merkel, Philipp Rösler. Foto: EPA
Gospodarski minister v vladi kanclerke Angele Merkel, Philipp Rösler. Foto: EPA

Med drugim si minister želi dodatnih olajšav za časovno in drugače omejene službe, pa tudi dvig meje pri slabše plačanih službah, do katere delodajalcem ni treba plačevati socialnega zavarovanja za delavce.

Nemški gospodarski minister si rad privošči presenečenja, a zadnje, za katerega si je ob tem zbral čas med božičem in novim letom, opozicija označuje kar za vulgarni kapitalizem. Minister si namreč želi še povečati ponudbo služb za določen čas - kot pravi, je treba zagotoviti še večjo paleto del, ki pridejo pred redno zaposlitvijo, hoče pa tudi zaposlovanju bolj prijazno politiko odpuščanja. V dokumentu ministrstva, do katerega so se dokopali nemški mediji in ki nosi naslov "Zagotovitev rasti in stabilnosti v težkih okoliščinah", Philipp Rösler tudi ostro nasprotuje uvajanju minimalne plače in odločno podpira privatizacijo. Država, pravi, se mora umakniti iz gospodarstva in finančnih institucij. Tu so železnice, telekom, letališča.

V času, ko stranke že razmišljajo o septembrskih zveznih volitvah, so zamisli seveda sprožile val ogorčenja, ministru in stranki, ki jo vodi, v opoziciji očitajo ignoriranje socialne in gospodarske realnosti v državi. Kot pravijo, so se v FDP-ju pod Rösslerjevim vodstvom odpovedali najpomembnejši zapuščini političnega liberalizma. Predsedniku stranke po njihovem mnenju tudi po dveh letih ni uspelo oblikovati novega profila liberalcev ali jim dati dodatne teže v Nemčiji. Kar zna, je bobnenje o zniževanju davkov, klientelizem in politični kraval.

Stranka liberalcev je na zveznem nivoju že sicer povsem potolčena in se bo borila za vstop v parlament. Če bi ji spodletelo, bi kanclerka Angela Merkel izgubila koalicijskega partnerja. Vnovični spodrsljaj pa je še bolj neroden, ker bodo čez tri tedne potekale tudi volitve v pomembni deželi Spodnji Saški, kjer konservativci za vladanje prav tako potrebujejo liberalce. Če tem ne bi uspelo priti v deželni parlament, bi lahko nastal pretres v vodstvu stranke. Zdaj tudi nekateri zvezni ministri iz vrst FDP-ja razlagajo, da bi bilo prvo ime lahko tudi kako drugo kot Phillip Rössler. Vse to pa so razprave, ki liberalcem, stranki Hansa Ditricha Genscherja in drugih velik imen, v boju za politično preživetje gotovo ne pomagajo.

Iz Berlina, Boštjan Anžin (Druga jutranja kronika na radiu Slovenija)