Meiwes je v svoji sobi namestil mesarske kavlje in mesarsko mizo, na kateri je razrezal svojo žrtev. Foto: EPA
Meiwes je v svoji sobi namestil mesarske kavlje in mesarsko mizo, na kateri je razrezal svojo žrtev. Foto: EPA

Armin Meiwes je vseskozi zatrjeval, da ga ne morejo obsoditi za umor, saj se je njegova žrtev strinjala s tem, da jo ubije in poje, a zvezno ustavno sodišče v Karlsruheju ni ugodilo njegovi pritožbi in je v petek potrdilo dosmrtno zaporno kazen, ki so mu jo dosodili leta 2006.

Zgodba o Meiwesu je leta 2003 pretresla in prestrašila tako nemško kot tudi tujo javnost. Svojo žrtev je Meiwes našel prek spletnega oglasa, kjer je iskal mladega moškega, ki bi ga lahko ubil in pojedel. Na oglas se je odzval Bernd Jürgen Brandes, ki se je z Meiwesom srečal marca leta 2001 v Rotenburgu.

Poljub in nož v grlo
Meiwes je z videokamero posnel grozljiv prizor, ko svoji žrtvi z nožem odreže penis, nato pa se ga oba trudita pojesti, vendar Brendes zaradi hude krvavitve pozneje pade v nezavest. Nato je videti, kako ljudožerec svojo žrtev položi na stol, jo poljubi na ustnice in ji v grlo zarine nož. Truplo je narezal na kose in v hladilnik spravil 30 kilogramov mesa, ki si ga je pozneje pripravil z zeljem in s krompirjem.

Na začetku je nemško sodišče Meiwesa leta 2004 obsodilo za umor in mu prisodilo osem let zapora, vendar so mu po pritožbi tožilstva čez dve leti kazen spremenili v dosmrtni zapor, saj je sodišče zavrnilo argument njegove obrambe, da je deloval na željo svoje žrtve, kar je podoben zločin kot evtanazija, za katero je v Nemčiji zagrožena maksimalna petletna zaporna kazen.

G. V.