'Hiša groze' v Amstettnu, v kleti katere je Josef Fritzl 24 let zadrževal hčer in imel z njo sedem otrok. Foto: EPA
'Hiša groze' v Amstettnu, v kleti katere je Josef Fritzl 24 let zadrževal hčer in imel z njo sedem otrok. Foto: EPA
Josef Fritzl
Fritzl se je za svoje grehe pokesal. Foto: EPA
Italijan zlorabljal hčer

"Žena in najverjetneje tudi njegov najstarejši sin Harald sta zagotovo vedela za strašljivo klet. Ureditev takega prostora na lastno pest je zagotovo trajala dve leti in v tem času bi bilo nemogoče prikriti najožjim družinskim članom, kaj se dogaja. Vsaka gospodinja ali hišna pomočnica, vsak radoveden otrok slej ko prej odkrije skrivnostni vhod po naključju ali jim ga kdo pokaže. Tudi toliko ljudi ni mogoče skrivati toliko časa, ne da bi kdo začel kaj sumiti," je dejal Groth, ki je specializiran za medicinsko pravo.

O odkritju novega "Fritzla" poročajo iz Italije. Policisti v Torinu so aretirali 63-letnega moškega, ki naj bi 25 let v prostoru brez svetlobe zadrževal hčer in jo posiljeval. Hči, ki so jo poimenovali Laura, naj bi bila danes stara 34 let, policiste pa je opozorila, da naj bi tudi njen brat posiljeval njo in svoje štiri hčere, zato so priprli tudi njega.

Ženi dejal, da ima "posle"
Ko je Fritzl, ki so ga pred dnevi zaradi umora iz malomarnosti, posilstev, incesta in zlorabljanja obsodili na dosmrtno ječo, svojo hčer Elisabeth leta 1984 zaprl v klet, je ženi Rosemarie dejal, da se je njuna hči pridružila neki sekti. Svoje pogoste obiske v kleti je pojasnjeval z besedami, da ima v teh prostorih "posle". Ženi, ki zatrjuje, da nikoli v 24 letih ni iz kleti slišala nikakršnih glasov, je približevanje kleti prepovedal.

"Zaslužim si najvišjo kazen"
"Pošast iz Amstettna", kot so mediji poimenovali 73-letnega inženirja, je za avstrijsko revijo News že po nekaj dneh v zaporu dal intervju. Dejal je, da je šele po poslušanju več ur trajajočega pričanja hčere Elisabeth dojel, kako hudo je prizadel njo in njunih sedem otrok in koliko gorja jim je povzročil. "Ko sem sedel tam in jo poslušal, me je preplavil zelo čuden občutek. Takrat sem se zavedel, da si zaslužim najvišjo kazen, zapor do konca življenja."

Zanikal je namige, da razmišlja o samomoru, in dejal, da želi Elisabeth napisati knjigo, v kateri bi ji razložil, zakaj se je do nje tako obnašal.

A. P.

Italijan zlorabljal hčer