Bandiću se obeta še četrti mandat v Zagrebu. Foto: EPA
Bandiću se obeta še četrti mandat v Zagrebu. Foto: EPA
Prvi volivci so svoj glas lahko oddali že ob 7.00, ko so se odprla volišča po vsej državi. Foto: www.24sata.hr

Trikratni župan Zagreba Milan Bandić (SDP) vodi z 61 odstotki glasov pred neodvisnim kandidatom, profesorjem na zagrebški pravni fakulteti Josipom Kregarjem, ki je zbral 36 odstotkov glasov, je nekaj pred 21. uro nepopolne in neuradne izide volitev sporočila državna volilna komisija, poroča Jutarnji list.

Slavje v Splitu se obeta neodvisnemu kandidatu Željku Kerumu (57 odstotkov). V Veliki Gorici vodi kandidat HDZ-ja Dražen Barišić pred dozdajšnjim županom Toninom Piculo (SDP), v Osijeku Krešimir Bubalo (HDSSB). V tekmi za osiješko-baranjskega župana vodi Vladimir Šišljagić (HDSSB).

HDZ je v Vukovarju po 12 letih ostal brez svojega župana. Kandidat SDP-ja Željko Sabo je osvojil 51,03 odstotka, kandidat koalicije HDZ-HSP-HSU-HSS-HSLS Damir Barna (HDZ) pa 47,61 odstotka glasov. Tudi v Dubrovniku se obeta poraz HDZ-ja; vodi kandidat HNS-ja, SDP-ja, HSU-ja in HSLS-ja Andro Vlahušić.

Poročajo o kršitvah
Drugi krog lokalnih volitev je potekal mirno, nevladna organizacija GONG pa poroča o nekaterih kršitvah javnega molka in celo o kupovanju glasov. Iz Sibinja poročajo, da je zdajšnji voditelj občine javno poziva volivce naj volijo zanj, SDP pa HDZ obtožuje, da v Požegi z denarjem volivce preprečuje, naj volijo za njih. Priče kupovanju glasov naj bi podale pisne izjave, poročajo pa še o drugih načinih vplivanja HDZ-ja na volivce.

Nižja volilna udeležba kot v 1. krogu
Osrednja volilna komisija je sicer sporočila, da 16. ure niso zabeležili nobenega incidenta, z izjemo osebe, ki je s kričanjem v uradu državne uprave za popis prebivalstva v Metkoviću kršila javni red in mir. Do 16. ure je bila volilna udeležba 26,53-odstotna, nekoliko nižja kot v prvem krogu.

Na lokalnih volitvah volijo voditelje devetih županij ter 57 mest in občin. Najzanimivejši boj se je obetal v Zagrebu in Splitu. Po prvem krogu volitev 17. maja sta zmago razglasila tako vladajoči HDZ kot opozicijski SDP. Medtem ko so se socialdemokrati dobro odrezali v večjih mestih, je vladajoča stranka dobila veliko sedežev v županijskih skupščinah ter mestnih in občinskih svetih. SDP je zadržal Reko, njegovemu kandidatu v Zagrebu Bandiću, pa je zmanjkalo manj kot dva odstotka glasov, da bi se izognil drugem krogu z neodvisnim kandidatom Kregarjem.

Osijek bo ostal desničarski
Socialdemokrat Ranko Ostojić se je v Splitu nevarno približal neodvisnemu kandidatu in splitskemu podjetniku Željku Kerumu. Volivci v Osijeku so izbirali med desničarskima kandidatoma, Krešimirjem Bubalom iz Hrvaške demokratske skupščine Slavonije in Baranje (HDSSB), stranke obsojenca za vojne zločina Branimirja Glavaša, in Antom Djapićem iz Hrvaške stranke prava (HSP).

K. S./T. V.