Po prenehanju padavin obstaja še nevarnost poplavnega vala. Foto: EPA
Po prenehanju padavin obstaja še nevarnost poplavnega vala. Foto: EPA
Počitniška prikolica in majhna hišica sta bili napoti narasli vodi na Bavarskem.
Na Bavarskem ponekod nimajo pitne vode. Foto: EPA

V pripravljenosti je več tisoč gasilcev. Najbolj kritične so razmere vzdolž Donave, Inna in Isarja, kjer gasilci s pomočjo prostovoljcev z vrečami peska utrjujejo nasipe. Donava in Inn v Zgornji Avstriji nevarno naraščata, medtem ko na zahodu države nevarnost popušča.

Pred tem je na Tirolskem plaz pokopal enega človeka, v mestu Lienz pa je narasel Inn ogrožal več znamenitosti v središču mesta. Ogrožena je bila tudi deželna prestolnica Innsbrück, medtem ko je bilo v deželi Vorarlberg v poplavah ranjenih šest ljudi. Sprožajo se tudi številni zemeljski plazovi.

Tudi v Švici, kjer je padla rekordna količina padavin, se razmere umirjajo, čeprav ponekod še vedno nimajo elektrike, zaprtih pa je več železniških in cestnih povezav. Gladina jezer se je ustalila, v kantonu Bern pa so razmere še vedno resne. Narasle vode so zahtevale tudi tri smrtne žrtve.

Težave v Bolgariji
Na Bavarskem so morali evakuirati neko bolnišnico in dom za ostarele, težave imajo s pitno vodo. Narašča tudi reka Isar. Od sveta je odrezano zimskošportno središče Garmisch-Partenkirchen.

Ponekod so se ljudje že vrnili na domove in začeli odpravljati posledice.

Zaradi narasle Mure so izredne razmere razglasili v hrvaških občinah Goričan in Kotoriba.

V šestih bolgarskih občinah so oblasti razglasile izredne razmere, ob udarcu strele je umrl en človek. V poletnih mesecih sta bila zaradi poplav v državi prizadeta dva milijona ljudi oziroma četrtina prebivalstva.