Ismaaiyl Brinsley je že stari znanec policije, saj je bil 19x aretiran, večkrat pa je bil tudi že hospitaliziran. Foto: EPA
Ismaaiyl Brinsley je že stari znanec policije, saj je bil 19x aretiran, večkrat pa je bil tudi že hospitaliziran. Foto: EPA
New York
Po vsem mestu so v nedeljo zvečer potekale slovesnosti v spomin na policista. Takole so v Central parku v zrak spustili lampijon. Foto: Reuters
Bill de Blasio
Newyorški župan Bill de Blasio je dejal, da obžaluje in obsoja umor policistov. Foto: Reuters

28-letni Ismaaiyl Brinsley, ki že ima kriminalno preteklost in je bil večkrat hospitaliziran v psihiatričnih ustanovah, je v soboto v Baltimoru najprej ustrelil in ranil svoje nekdanje dekle, nato pa se je z avtobusom odpravil v New York. Na družbenih omrežjih je pisal, da bo "prašičem dal krila", kar naj bi pomenilo, da bo ubijal policiste in jih pošiljal v nebo. "Oni vzamejo enega našega, mi vzamemo dva njihova," je zapisal.

Odpravil se je v Brooklyn in mimoidočim na ulici dejal, naj opazujejo, kaj bo storil. Nato je pristopil k parkiranemu policijskemu avtomobilu, izvlekel pištolo in v glavo ustrelil policista Rafaela Ramosa in Wenjian Liuja. Nato se je odpravil na bližnjo postajo podzemne železnice in sodil še sebi.

Brinsley je bil aretiran kar 19-krat in je imel zelo težavno otroštvo. Postal je tako nasilen, da se ga je bala tudi njegova lastna mati. Policija je povedala, da je v sporočilih na družbenih omrežjih velikokrat zapisal, da je jezen sam nase in na pot, ki jo je ubral v življenju, razbrati pa je bilo mogoče tudi precej obupa.

New York žaluje za policistoma
V nedeljo so po New Yorku potekala številna žalovanja za ubitima policistoma, vrstili so se pozivi k miru, newyorški župan Bill de Blasio pa je ukazal, naj zastave po vsem mestu visijo na pol droga. Predsednik newyorške občine Brooklyn Eric Adams je v nedeljo ljudi prosil za prekinitev protestov proti policijskemu nasilju, dokler ne bodo pokopali ubitih policistov. V nedeljo je za ubitima policistoma v katedrali sv. Patricka žaloval tudi kardinal Katoliške cerkve New Yorka Timothy Dolan, ki je policiste pohvalil in jim izrekel podporo, obenem pa pozval k umiritvi strasti.

Mati Erica Garnerja, ki ga je na Staten Islandu julija zadavil policist, je ostro obsodila Brinsleyjevo dejanje in zatrdila, da ljudje niso za to protestirali in da skupaj z družino žaluje za ubitima policistoma. Tudi predsednik največje organizacije temnopoltih v ZDA NAACP Cornell Brooks je umora obsodil in priznal, da to protestniškemu gibanju ne bo pomagalo.

Ostre kritike nad protestnike, župana in celo predsednika
Ostrih kritik zaradi sobotnega zločina so deležni tako protestniki kot newyorški župan de Blasio, ki je umora obsodil in dejal, da je napad na policiste napad na celotno družbo. Brinsleyju je tako uspelo uničiti dosežek miroljubnih prizadevanj proti nekaznovanemu nasilju policije. Policisti so spet junaki in žrtve, kot so bili pred protesti, ki so izbruhnili po oprostitvi policistov v Fergusonu in na Staten Islandu zaradi smrti Michaela Browna in Erica Garnerja.

Protestnike je napadel tudi policijski sindikat, njegov predsednik Patrick Lynch je dejal, da imajo protestniki in politiki, ki so kritizirali policijo, krvave roke. Nekdanji newyorški župan Rudy Giuliani pa je sokrivde za smrt policistov obtožil celo predsednika Baracka Obamo in pravosodnega ministra Erica Holderja. "Štirje meseci propagande od predsednika naprej so ustvarili ozračje hudega sovraštva in za to naj jih bo sram," je za televizijo Fox povedal Giuliani.

"Spopasti se je treba s težavami"
Cornell Brooks je na drugi strani dejal, da ni pošteno povezovati kriminalne norosti osamljenega strelca z miroljubnimi protesti in težnjami številnih v ZDA, vključno s predsednikom in pravosodnim ministrom. Temnopolti aktivist in politik Al Sharpton je menil, da je absurdno kriviti protestnike in politike, namesto da bi se vsi skupaj spopadli s težavami, ki obstajajo.