Varnost na voliščih je bila poostrena, potem ko je v mesecih pred volitvami v z njimi povezanem nasilju umrlo okoli 80 ljudi. Foto: Reuters
Varnost na voliščih je bila poostrena, potem ko je v mesecih pred volitvami v z njimi povezanem nasilju umrlo okoli 80 ljudi. Foto: Reuters

Štetje glasovnic z okoli 120.000 volišč v najbolj poseljeni afriški državi še poteka, kaže pa, da sta na sobotnih parlamentarnih volitvah največ sedežev pridobili novoustanovljeni stranki Kongres za progresivne spremembe (CPC) in Akcijski kongres Nigerije (ACN).

Nigerijske volitve v številkah:
- 74 milijonov registriranih volivcev
- 360 poslancev v predstavniškem domu
- 109 senatorjev
- 54 strank, ki tekmujejo na volitvah
- 36 guvernerjev
- 20 predsedniških kandidatov

Kljub nasilju, spopadom med tekmeci in nekaterim poročilom o kraji volilnih skrinjic opazovalci menijo, da so bile tokratne volitve izvedene najbolje od leta 1999, ko se je končala vojaška in vrnila civilna oblast. Prejšnje volitve so zaznamovali goljufije in ustrahovanje. Z nafto bogata država je najbliže poštenim in svobodnim volitvam prišla leta 1993, a je njene rezultate nekdanji vojaški voditelj Ibrahim Babangida razveljavil in omogočil še šest let vojaške vladavine.

Številni mediji poročajo, da bo predstavnik predstavniškega doma Dimeji Bankole izgubil svoj sedež, hči nekdanjega predsednika Oluseguna Obasanja pa ne bo ponovno izvoljena v senatu. Oba sta vidnejša predstavnika Ljudske demokratične stranke (PDP) predsednika Jonathana.

Parlamentarne volitve, ki so jih prestavili za teden dni zaradi organizacijskih težav, so bile uvod in preizkus za predsedniške volitve 16. aprila in volitve guvernerjev 26. aprila.