Protesti proti pokojninski reformi postajajo vse nasilnejši. Foto: Reuters
Protesti proti pokojninski reformi postajajo vse nasilnejši. Foto: Reuters
Managua
Žalni sprevod za 15-letnega Alvara Conrada, eno najmlajših smrtnih žrtev protestov. Foto: Reuters

Med smrtnimi žrtvami je tudi novinar Angel Gahona, ki je v obalnem mestu Bluefields v neposrednem prenosu na Facebooku s svojim telefonom poročal o škodi na poslopju mestne hiše. Neznanci so ga med prenosom ustrelili v glavo, novinar se je zgrudil na tla, posnetek pa je nato zaokrožil po družbenih omrežjih.

Število mrtvih se je po navedbah humanitarnih organizacij povzpelo na 25. V petih dneh protestov je bilo z naboji ranjenih najmanj 67 ljudi, več protestnikov so pretepli pripadniki gibanja sandinistov, privržencev predsednika Daniela Ortege, poroča Guardian.

Protesti so ta konec tedna postali še posebej nasilni. Policija je proti protestnikom začela uporabljati prave naboje. Protestniki so poškodovali ali zažgali več vladnih zgradb, vlada pa je v večja mesta poslala vojsko.

V prestolnici Managua naj bi varnostne sile na nogometnem stadionu namestile ostrostrelce, ki so streljali na protestnike, zbrane pred mestno katedralo. Študenti še vedno zabarikadirani vztrajajo na univerzi v Managui, kjer je po spopadih s policijo ranjenih najmanj sto ljudi.

Ortega ponuja dialog, protestniki proti
Predsednik Ortega je protestnikom po poročanju BBC-ja ponudil možnost pogovorov, a ga ti zavračajo in trdijo, da se mora najprej ustaviti policijsko nasilje. Gre sicer za največje proteste v 11 letih Ortegovega predsednikovanja. Njegova žena in podpredsednica Rosario Murillo je protestnike v soboto označila za "vampirje, ki hočejo kri za hranjenje svoje politične agende".

Papež pozval h koncu nasilja
H koncu nasilja v Nikaragvi je na Trgu svetega Petra v Vatikanu pozval tudi papež Frančišek, prvi papež iz Latinske Amerike, ki je pred več tisoč verniki Nikaragvo pozval, "naj bodo razlike rešene mirno in z občutkom odgovornosti".

Povod za proteste je sprejeta pokojninska reforma, ki predvideva dvig prispevka za pokojnino s 6,25 na sedem odstotkov plače. Več prispevkov za pokojnine svojih delavcev bodo morali plačevati tudi delodajalci, upokojencem pa se bodo pokojnine znižale za pet odstotkov, ta sredstva pa naj bi namenili za stroške zdravstva.