Nizozemske kavarne bodo morale zdaj korenito spremeniti svojo ponudbo, saj je kar 80 odstotkov njihovega kanabisa 'premočnega'. Foto: Reuters
Nizozemske kavarne bodo morale zdaj korenito spremeniti svojo ponudbo, saj je kar 80 odstotkov njihovega kanabisa 'premočnega'. Foto: Reuters

Vlada je sporočila, da se je količina THC-ja, glavne aktivne kemikalije v kanabisu, v zadnjih letih povečala, zaradi česar je trava danes precej močnejša kot eno generacijo nazaj.

"Za nas je kanabis z več kot 15 odstotki THC-ja težka droga, ki predstavlja nesprejemljivo tveganje za zdravje," je izjavil minister za gospodarstvo Maxime Verhaging. Kanabis se bo s tem pridružil trdim drogam, kakršna sta kokain in ekstazi.

Poročilo je za nizozemsko vlado sestavil inštitut Trimbos, ki je potrdil, da je intenzivnost psihoaktivnih učinkov odvisna prav od količine THC-ja.
Velik udarec za "kavarne"
Od kanabisa (oz. "skanka"), ki so ga lani prodajali v nizozemskih "kavarnah", ga je kar 80 odstotkov imelo koncentracijo THC-ja višjo od 15 odstotkov. Kritiki menijo, da bo ukrep spodbudil uporabnike, da kadijo večje količine milejše različice, kar bi povzročilo večjo škodo za zdravje.

Prekvalifikacija močnega kanabisa je zadnja v vrsti potez nizozemske vlade, ki vse strožje spreminja svojo znamenito strpno politiko.

Marc Josemans, ki vodi kavarno v Maastrichtu, meni, da novi pristop poganja vse vplivnejša desnica. "Takoj jih prepoznate. Vse, kar imajo oni za neobičajno, poimenujejo 'levi hobiji' in pod tem imenom hočejo prepovedati vse 'leve hobije', kot je, denimo, uživanje kanabisa," je povedal za BBC.

Prepoved močnega skanka naj bi začela veljati prihodnje leto - takrat, ko bo vlada tudi prepovedala turistom vstop v svoje slovite kavarne.