Nizozemski vojaki so se v Afganistanu odlikovali po učinkovitosti in diplomatskih sposobnostih. Foto: EPA
Nizozemski vojaki so se v Afganistanu odlikovali po učinkovitosti in diplomatskih sposobnostih. Foto: EPA

Nizozemski vojaški poveljnik Peter van Uhm je povedal, da opažajo, da se je varnost v provinci Uruzgan znatno izboljšala, da pa se mora po njihovem umiku "še vedno mnogo postoriti".
Nato je sicer poskušal zmanjšati pomen nizozemskega umika, a analitiki menijo, da je ob vse več smrtnih žrtvah in pomislekih o strategiji to občutljiv čas za zavezniške sile.
Trenutno v Afganistanu pod ameriškim in Natovim poveljstvom operira več kot 145.000 tujih vojakov, ki podpirajo z Zahoda podprto vlado v boju proti talibanskim upornikom, ki le še pridobivajo na moči.
Nizozemsko vojaško poveljstvo v Urugzanu bo danes formalno predano ZDA in Avstraliji.
Diplomacija, obramba, razvoj
A nizozemski kontingent je lestvico vojaške učinkovitosti postavil precej visoko, saj so v nemirni južni provinci prvi uporabilli tehnike, ki so jih pozneje povzele ostale tuje sile v Afganistanu. Med njimi je t. i. politika 3D (v angleščini obramba, diplomacija in razvoj), pri kateri so se borili proti talibanom in hkrati gradili tesne vezi s tamkajšnjimi plemenskimi starešinami ter vzpostavljali razvojne programe.
"Večini prebivalstva nudimo relativno varne življenjske pogoje in napredek pri zdravstvu, izobrazbi in trgovini," je povedal van Uhma na novinarski konferenci. "Dosegli smo otipljive rezultate, na katere je Nizozemska lahko ponosna."