Tretjega soobtoženega za nasilje v akciji 
Medački žep, Janko Bobetko, sojenja ni dočakal. Foto: Reuters
Tretjega soobtoženega za nasilje v akciji Medački žep, Janko Bobetko, sojenja ni dočakal. Foto: Reuters
Mirko Norac
Norac v zaporu v Lipovici prestaja 12-letno kazen zaradi vojnih zločinov iz leta 1991. Foto: EPA
Rahim Ademi
Ademi je bil med akcijo v Gospiču poveljnik hrvaških sil na tem območju. Foto: EPA
Začetek sojenja Norcu in Ademiju

Zaradi sodelovanja v akciji Medaćki žep v Gospiću leta 1993 jima sodijo na zagrebškem županijskem sodišču, saj je njun primer hrvaškemu sodstvu leta 2005 prepustilo haaško sodišče. V prvem pojavljanju pred sodiščem sta zavrnila vse točke obtožnice, ki jima jo je tožilstvo najprej prebralo. Poleg njunih družin pa sojenje spremljajo tudi njuni soborci, generali in celo predstavniki misije Ovse.

Tožilstvo predlaga zaslišanje 137 prič. 34 prič naj bi bilo zaščitenih. Ta teden naj bi potekale tri seje sojenja, nato pa naj bi proces nadaljevali prihodnji mesec.

Med pričami naj bi nastopili tudi pripadniki mirovnih sil ZN-a, ki so med prvimi takoj po akciji hrvaških sil prispeli na območje Medaškega žepa. Več kot sto prič pa v svoji obrambi napovedujejo tudi zagovorniki obeh generalov.

Eden izmed Ademijevih odvetnikov Čedo Prodanović meni, da bi lahko tožilstvo število prič zmanjšalo, hkrati pa napoveduje profesionalno in korektno sodelovanje z obrambno skupino Mirka Norca. Vlatko Nujić, ki zastopa Norca, pa pričakuje pošteno in korektno sojenje, ob tem pa zagotavlja, da se bo pokazala nedolžnost njegovega klienta.

V akciji zavzeli srbske vasi
V akciji Medaćki žep so hrvaške sile leta 1993 zavzele okolico Gospića, ki so ga naseljevali predvsem Srbi. Sledil je pritisk mednarodnih mirovnih sil, tako da so se Hrvati že po nekaj dneh od tam umaknili. Pri tem je bilo porušenih 15 vasi in ubitih okoli sto Srbov. Dogajala naj bi se tudi mučenja, uničevanja zasebne lastnine in ropanja. Odgovornost Admeiju in Norcu pripisujejo, ker storilcev nista niti preprečila niti kaznovala.

Haaško sodišče je za akcijo obtožilo tudi Janka Bobetka, a je ta umrl, še preden so mu obtožnico vročili. Ademi je bil v času akcije poveljnik hrvaških sil v Gospiću, Norac pa je bil poveljnik 9. motorizirane brigade in posebne taktično-operativne skupine, sestavljene posebej za akcijo Žep 93.

Norac že v zaporu
General Norac v tem času že prestaja kazen zaradi vojnih zločinov. Prvi proces proti njemu se je začel že leta 2001, ko so na ulicah hrvaških mest številni Hrvati podprli hrvaškega generala in obsojali sodne procese proti hrvaškim poveljnikom. Dve leti pozneje je reško sodišče Norca obsodilo na 12 let zapora, ker naj bi bil soodgovoren za poboje okoli 50 srbskih civilistov leta 1991 v okolici Gospića. Tudi tej obsodbi so sledili protesti, ki pa so bili veliko manj intenzivni. Zdaj Norac kazen prestaja v zaporu v Lipovici, od koder tudi spremlja sojenje. Ademi pa se brani s prostosti.

Državno tožilstvo je v preteklih letih zaradi suma vojnih zločinov, storjenih med letoma 1991 in 1995, uvedlo 3.666 postopkov, od tega jih je le 60 uvedla proti pripadnikom hrvaških sil.

M. R.

Začetek sojenja Norcu in Ademiju