Domnevna balistična raketa je "očitno eksplodirala v zraku kmalu po izstrelitvi", je za AFP povedal načelnik generalštaba južnokorejske vojske.

Do novega preizkusa orožja v Severni Koreji letos prihaja po tem, ko so ZDA sporočile, da se Pjongjang prvič po letu 2017 pripravlja na izstrelitev medcelinske balistične rakete, poroča AFP.

Pjongjang je januarja letos kljub mednarodnim sankcijam zaradi svojih oborožitvenih programov izvedel sedem raketnih poskusov in dvakrat izstrelil domnevne "izvidniške satelite".

Današnjo izstrelitev so izvedli z območja Sunan v Pjongjangu, kar je ista lokacija kot pri preizkušanju domnevnih satelitov 27. februarja in 5. marca letos, poroča AFP.

Južna Koreja in ZDA so prejšnji teden sporočile, da naj bi namesto izvidniških satelitov dejansko šlo za preizkuse nove balistične rakete tipa hwasong-17, ki so jo analitiki po prvi predstavitvi na vojaški paradi v Severni Koreji oktobra 2020 poimenovali "pošastna raketa".

Severna Koreja je od septembra lani znatno povečala pogostost in obseg preizkusov balističnih raket. Po podatkih ZDA je konec februarja in v začetku marca letos Severna Koreja izstrelila dve medcelinski balistični raketi.

Resolucije Združenih narodov prepovedujejo Severni Koreji, ki se je sama razglasila za jedrsko državo, preizkušanje balističnih raket, od katerih lahko nekatere nosijo tudi jedrsko bojno glavo.