Camilla Vallejo je postala prava mednarodna zvezdnica. Foto: Reuters
Camilla Vallejo je postala prava mednarodna zvezdnica. Foto: Reuters
Na Twitterju ima že več kot 303.000 sledilcev. Foto: MMC RTV SLO
Camilla je postala obraz revolucije. Foto: EPA
Medijska zvezda. Foto: EPA

"Ne poslušajo me zato, ker bi bila lepa," pravi vodja čilskega študentskega gibanja.
Camilla Vallejo nedvomno izstopa in je v zadnjih mesecih postala v Čilu prava zvezda. V zgolj nekaj mesecih so jo protesti izstrelili z mesta anonimne predsednice študentske zveze v ljudsko junakinjo Južne Amerike. In čeprav verjetno videz nekaj vloge vseeno pri tem igra, pa se je 23-letna študentka geografije dokazala tudi po izjemnih vodstvenih sposobnostih in navdihujoči vlogi ter se je kot taka vpisala med mlade, ki letos premikajo meje.

Egipt je imel Vaela Ghonima, 30-letnega vodjo trženja pri bližnjevzhodno-afriški podružnici Googla, ki je postal obraz gibanja proti tamkajšnjemu represivnemu režimu. Tunizija je imela Lino Ben Mheni, podjetno 27-letno blogarko, ki je prek spleta poročala o tunizijski revoluciji, še preden je svet vedel zanjo. Ben Mhenijeva se je zaradi svojih dejanj celo znašla med kandidati za Nobelovo nagrado za mir.

Morje oboževalcev
Zdaj je mednarodno pozornost pritegnila Camilla Vallejo. Že pol leta trajajoči čilski študentski protesti, v katerih sodeluje več 100.000 mladih, sicer niso tako medijsko odmevni kot številna druga aktualna gibanja, a Camillina vztrajnost, neposrednost, humor in - neizogibno - lepota to počasi spreminjajo.
Na Twitterju ima že več kot 300.000 "sledilcev", profile o njej pišejo najuglednejši časniki, čilski predsednik jo vabi k sebi, brazilski študenti jo imajo na svojih pohodih kot VIP-gostjo, v njenem rojstnem mestu jo pričakajo vzkliki mimoidočih "Camilla, ljubim te", oboževalcev pa ima toliko, da je še Alex Kapranos iz škotske alter rockskupine Franz Ferdinand na Twitterju zapisal, da je "zatreskan" vanjo.

Grožnje s smrtjo
A s pozornostjo in priljubljenostjo pride tudi temna plat slave. Tako je avgusta vrhovno sodišče izdalo nalog za policijsko zaščito dekleta po tem, ko je ta prejela več groženj s smrtjo. A tudi ta ji ni pomagala, da je ne bi policija med protesti večkrat napadla z vodnimi topovi in solzivcem. Pri enem izmed zadnjih takih incidentov, prejšnji teden po propadlih pogovorih z vlado, so izbruhnili veliki nemiri, je policija skupaj z onesposobljenjem Vallejove pretepla več novinarjev in aretirala 250 ljudi. Prestolnica Santiago de Chile je spominjala na vojno območje, vlada pa je za kaos okrivila Vallejovo.

Čilski študenti protestirajo proti spremembam pri financiranju visokošolskega sistema - sprva je bilo nasprotovanje mirno, nato pa se je to sprevrglo v demonstracije proti politični eliti države, v katerih so študenti zajeli več kot 100 srednjih šol in več 10 univerz, predavanja za več 10.000 študentov pa že od maja odpovedujejo.

Proti potrošništvu
Vallejova je kot predsednica študentske zveze (Feuc) in članica podmladka komunistične stranke pri tem igrala ključno vlogo. Njeni pozivi k demonstraciji moči so pripeljali do vsedržavnih pohodov, ki se jih je udeležilo 200.000 mladih - največjega ljudskega demokratičnega gibanja od pohodov proti generalu Augustu Pinochetu v 80. letih. Javnomnenjske ankete kažejo, da 70 odstotkov Čilencev zahteve študentov podpira.
"Leta in leta je bila čilska mladina prežeta z neoliberalnim modelom, ki poudarja osebne dosežke in potrošništvo; vse se vrti okoli 'moje, moje, moje', empatije za druge pa ni veliko," je povedala Vallejova za Guardian. "To gibanje je doseglo ravno nasprotno. Mladi so prevzeli nadzor in politiko znova oživili in jo oplemenitili. To pride z roko v roki s skeptičnostjo do preživetih modelov - vse, kar so storili, je, da so vladali za velika podjetja in mogočne gospodarske združbe."

Vallejova dobiva za svoja prizadevanja podporo z vsega sveta. "Ta nacionalizacija gibanja je za nas zelo pomembna," pravi dekle, ki vsakodnevno dobiva kup ponudb za seminarje in predavanja ter pisma oboževalcev. "Tukaj, v Čilu stalno poslušamo sporočilo, da so naši cilji nemogoči in da smo nerealistični, a ostali svet, še zlasti mladi, nam pošiljajo toliko podpore. Smo na kritični točki te bitke in mednarodna podpora je ključna."