Avstralija ima v Afganistanu nameščenih največ vojakov izmed držav, ki niso članice zveze Nato. Foto: EPA
Avstralija ima v Afganistanu nameščenih največ vojakov izmed držav, ki niso članice zveze Nato. Foto: EPA

Z napotitvijo novih sil bo imela Avstralija v Afganistanu skupno 1.550 vojakov. Večina novih vojakov naj bi sodelovala pri obnovi uničene države po desetletjih spopadov in pri urjenju afganistanskih varnostnih sil, ki so ključne za prihodnjo stabilizacijo razmer.

"Da bi v prihodnosti zmanjšala grožnjo terorističnih napadov na avstralske državljane, se je avstralska vlada odločila povečati naše obrambne sile v Afganistanu," je povedal avstralski premier Kevin Rudd.

Rudd se strinja z oceno ZDA, da trenutna strategija v Afganistanu ne deluje, zaradi česar se varnostne razmere samo še poslabšujejo.

A kljub strinjanju z ameriško oceno bo Avstralija očitno samo delno uslišal poziv Washingtona svojim zaveznicam po napotitvi dodatnih vojakov v Afganistan, saj avstralski vojaki po zatrjevanju Rudda ne bodo sodelovali v bojnih operacijah, kjer levji delež opravijo ameriški in britanski vojaki.

Od leta 2001, ko so ameriške sile strmoglavile talibanski režim, je v Afganistanu umrlo deset avstralskih vojakov, od tega večina v zadnjih šestih mesecih v pokrajini Uzurgan.

G. V.