NSA je leta 2011 objavil poročilo z naslovom: 'SMS-sporočila - zlata jama za izkoriščanje'. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
NSA je leta 2011 objavil poročilo z naslovom: 'SMS-sporočila - zlata jama za izkoriščanje'. Foto: freedigitalphotos.net
Barack Obama
Obama bo v kratkem razkril načrt reforme ameriških programov nadzora oziroma spornih obveščevalnih dejavnosti ZDA. Foto: Reuters

NSA naj bi sporočila uporabljal za ugotavljanje lokacije, stikov in podatkov o kreditnih karticah uporabnikov mobilnih telefonov. Dokumenti, ki jih je ameriški obveščevalec izročil britanskemu časopisu Guardian, tudi kažejo, da je NSA britanskim vohunom poveril dostop do zbranih podatkov o SMS-sporočilih Britancev, ne pa tudi o njihovi vsebini.

Guardian še piše, da preko programa Dishfire zbirajo tako rekoč vse, kar se da. Dishfire deluje tako, da zbira in analizira samodejna sporočila, kot so tista ob zgrešenih klicih in ob prehodu v tuja omrežja, zmožen pa je tudi izluščiti številke kreditnih kartic uporabnikov prenosnih telefonov preko kratkih sporočil, ki jih dobivajo od bank.

Britanci: Vse smo delali prav
Pri britanski agenciji za elektronsko prisluškovanje (GCHQ), katere dokumenti o vohunjenju so se pojavili v medijih, vztrajajo, da so delovali v skladu z britanskimi zakoni. "Vse delo GCHQ poteka v skladu s strogim zakonskim okvirom, ki zagotavlja, da so naše dejavnosti dovoljene, potrebne in da obstaja nadzor nad njimi," so zapisali v sporočilu.

NSA pa trdi, da zbiranje SMS-sporočil poteka v okviru strogih zakonskih omejitev in da ni samovoljno. "Dishfire je sistem, ki procesira in hrani zakonito zbrane podatke o teh sporočilih," so sporočili iz vohunske agencije.

Prav danes bo sicer ameriški predsednik Barack Obama razkril načrt reforme ameriških programov nadzora oziroma spornih obveščevalnih dejavnosti ZDA. Spremembe bodo sledile obsežni reviziji dela NSA-ja.