Uporniki v Tobruku so slavili sprejetje resolucije Združenih narodov. Foto: Reuters
Uporniki v Tobruku so slavili sprejetje resolucije Združenih narodov. Foto: Reuters
Tripolis
V prestolnici Tripolis vsak dan potekajo shodi v podporo Gadafiju, medtem ko na vzhodu divjajo srditi spopadi med vladnimi silami in uporniki, ki so se morali v zadnjih dneh umakniti z nekaterih svojih položajev. Foto: EPA
Typhoon
Britanci so napovedali uporabo letal typhoon. Foto: EPA
Libijski uporniki
Nasprotniki Gadafijevega režima se ne strinjajo s poimenovanjem uporniki in vztrajajo pri tem, da se jih naslavlja borci za svobodo. Foto: EPA
Libija – od groženj do premirja
Italija ponudila baze
Priprave na posredovanje v Libiji
Veleposlaniki Nata o Libiji

Libijski zunanji minister Musa Kusa je sporočil, da so razglasili premirje in ustavili vse vojaške akcije, da bi tako zaščitili civiliste in delovali v skladu z resolucijo VS-ja. Kusa je tudi zagotovil, da bodo zaščitili vse tujce v državi kot tudi vse tuje premoženje.

V obsežnem bombardiranju mesta Misrata je umrlo 25 ljudi, med njimi več otrok, je za Al Arabijo povedal zdravnik ene izmed bolnišnic v tem mestu na zahodu Libije. Vladne sile naj bi po poročanju Al Arabije z raketami obstreljevale tudi mesto Zintan in Adždabija. Al Džazira poroča, da sile, zveste libijskemu voditelje Moamerju Gadafiju hitro napredujejo proti Bengaziju, oporišču upornikov in da so oddaljene le še 50 kilometrov. Libijsko zunaje ministrstvo je sporočilo, da prisotnost vladnih sil okoli Bengazija ne krši prekinitve ognja in da vojska nima namena napasti mesta.

Gadafi mora ubogati zahteve Združenih narodov, sicer bodo sledile vojaške akcije, je bil odločen predsednik ZDA Barack Obama. Resolucija Varnostnega sveta ZN-a o prepovedi poletov in vseh potrebnih ukrepov za zaščito civilistov v Libiji ni predmet pogajanj, je dodal. Obama je poudaril, da bi bila lahko celotna regija destabilizirana, če bi Gadafiju dopustili, da še naprej napada svoje ljudstvo. Če se Gadafi ne bo podredil, bo mednarodna skupnost sprejela posledice. "Resolucija bo uveljavljena z vojaško silo," je dejal.

Po četrtkovem sprejetju resolucije VS-ja so se zahodne države nemudoma začele pripravljati na vojaško posredovanje, za katerega je Francija sporočila, da se bo začelo v nekaj urah. Pariz se je na napovedano ustavitev vseh akcij libijske vojske odzval s previdnostjo. "Moramo biti previdni. Gadafi se začenja bati, a grožnja ostaja," je sporočilo francosko zunanje ministrstvo.

Francoski zunanji minister Alain Juppe je nato sporočil, da je vse pripravljeno za napade na Libijo, a ni razkril, kdaj naj bi do njih prišlo. Pariz je opozorili, da nasprotujejo, da bi v tej operaciji sodelovala zveza Nato. "To ne bi bil pravi signal, da bi Nato kot tak posredoval v arabski državi," je dejal tiskovni predstavnik francoskega zunanjega ministrstva Bernard Valero.

Obljuba o prekinitvi ognja ni naredila vtisa na ZDA. Državna sekretarka ZDA Hillary Clinton je napovedala nadaljevanje pritiska na Gadafija, naj odstopi. Dodala je, da je resolucija ZN-a pomemben korak in da bo mednarodna skupnost še naprej iskala najučinkovitejše načine za končanje krize.

Zveza Nato je dosegla dogovor o pospešitvi načrtovanja morebitne vojaške akcije v Libiji. Zavezništvo odločitve o dejanskem posredovanju še ni sprejelo, zdi pa se, da se je turško in nemško nasprotovanje posredovanju nekoliko zmanjšalo. Generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen je medtem v sporočilu za javnost zapisal, da so po sprejetju resolucije VS-ja ZN-a izpolnjeni trije pogoji za mednarodno posredovanje v Libiji: obstajajo potreba bo takojšnem ukrepanju, regionalna podpora in mandat ZN-a. Zavezništvo podpira legitimna prizadevanja libijskega naroda za svobodo, demokracijo in človekove pravice, je dodal Rasmussen.

Vrh o Libiji v Parizu
Generalni sekretar Arabske lige Amra Muse je napovedal, da se bodo v soboto v Pariz sešli visoki predstavniki Evropske unije, Arabske lige, Afriške unije in generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun, ki bodo razpravljali o Libiji. Udeležbo sta že napovedala nemška kanclerka Angela Merkel in predsednik ZDA Obama. "To bo predvsem priložnost, da ocenimo zadnje izjave Gadafijevega režima glede prekinitve ognja in naredimo zaključke," je dejal Juppe.

Iz diplomatskih virov je pricurljala novica, da bi lahko - kot simbolna poteza - francoska in britanska letala preletela Libijo. "Namen ni napasti Libije, temveč poslati politično sporočilo," je povedal neimenovani vir za Reuters.

Ameriški predsednik se je po sprejetju resolucije po telefonu pogovarjal s francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem in britanskim ministrskim predsednikom Davidom Cameronom, da bi uskladili strategijo do Libije po sprejetju resolucije.

Italija pripravljena na popolno sodelovanje
Italija, najtesnejša libijska zaveznica v Evropi, je sporočila, da je pripravljena popolnoma sodelovati v kakršni koli vojaški akciji proti Libiji v skladu z resolucijo ZN-a. Italijanski obrambni minister Ignazio La Russa je v senatu dejal, da imajo zmožnosti za nevtralizacijo libijskih radarjev in da bi bil Neapelj lahko koordinacijsko središče za letalske in pomorske operacije.

Tudi Norveška bi sodelovala
Cameron je dejal, da bo Velika Britanija takoj začela premikati letala vrst tornado in typhoon v oporišča, od koder bodo pomagala pri uveljavljanju prepovedi poletov nad Libijo.

Tiskovni predstavnik francoske vlade Francois Baroin je dejal, da je bila Francija na čelu tistih, ki so pozivali k vojaškemu posredovanju, zato bo seveda sodelovala v operacijah. Napovedal je, da se bo vojaška akcija proti Libiji začela že "čez nekaj ur".

Norveški dnevnik Verdens Gang, ki se sklicuje na obrambno ministrstvo, je poročal, da se bo Norveška pridružila mednarodni vojaški operaciji v Libiji, vendar je še prezgodaj, da bi govorili o podrobnostih sodelovanja. Ena izmed možnosti je sodelovanje z vojaškimi letali in tudi humanitarna akcija, za katero bi bil potreben letalski transport.

Kanada naj bi za posredovanje prispevala šest reaktivnih bojnih letal CF-18, ki naj bi sodelovala z ameriškimi, britanskimi in francoskimi letali ter letali drugih držav.

Pri uveljavitvi območja prepovedi poletov bi lahko sodelovala Natova letala, ki bi poletela iz oporišč v Sigonelli na Siciliji in Aviana na severu Italije ter z ameriške letalonosilke v Sredozemskem morju.

Akciji se bo pridružila tudi Danska, kjer si po besedah zunanje ministrice Lene Espersen "pospešeno" prizadevajo za pridobitev parlamentarne odobritve za sodelovanje danskih lovcev F-16. Med državami, ki ne bodo sodelovale v morebitni vojaški akciji, je Tunizija.

Nemčija skeptična, Kitajska z resnimi pomisleki
Od članic Nata je skeptičnost do vojaške akcije izrazila Nemčija, ki se je glasovanja o resoluciji vzdržala. V Berlinu menijo, da resolucija po eni strani vsebuje zaostritev mednarodnih sankcij proti Gadafijevemu režimu, kar sami pozdravljajo, a ostajajo skeptični do možnosti vojaškega posredovanja, ki po njihovem mnenju s seboj prinaša nevarnosti in tveganja.

"Resne pomisleke" glede resolucije ima Kitajska, iz katere izrecno sporočajo, da nasprotujejo uporabi vojaške sile v mednarodnih odnosih. Kitajska se je skupaj s še petimi državami vzdržala glasovanja o resoluciji.

Grožnja Sredozemlju
Sin libijskega voditelja Saif Al Islam je dejal, da se Libija ne boji resolucije VS-ja. Že predtem je libijska vojska sporočila, da bo vsako tuje vojaško posredovanje ogrozilo vse pomorske in zračne navigacijske sisteme v Sredozemlju. Vse civilne in vojaške dejavnosti v Sredozemskem morju bodo tarča libijskega protinapada.

"Sredozemlje je v veliki nevarnosti, ne samo v kratkem času, ampak dolgoročno," je izjave libijske vojske prenesla državna televizija.

Še v četrtek Gadafi grozil z neusmiljenim napadom na uporniški Bengazi, a si je očitno premislil in ubral drugo taktiko. Gadafijeve sile naj bi zdaj Bengazi samo obkolile, medtem ko bi v mesto poslale samo policiste in pripadnike posebnih enot, ki bi razorožili upornike.

Namestnik libijskega zunanjega ministra Haled Kaim je dejal, da so oblasti pripravljene na sklenitev premirja z uporniki, vendar se je treba najprej dogovoriti o podrobnostih.

Uporniki zdaj upajo, da bodo po sprejetju resolucije VS-ja tuje sile uveljavile območje prepovedi poletov nad Libijo, kar bi jim olajšalo upor proti Gadafijevim silam, ki se ponašajo z veliko boljšo opremljenostjo in izurjenostjo.

Po sprejetju resolucije je Libija do preklica za ves promet zaprla svoj zračni prostor, je sporočila evropska agencija za varnost v letalskem prometu (Eurocontrol) in dodala, da podatki z Malte kažejo, da središče za letalski promet v Tripolisu ne sprejema letalskega prometa.

Libija – od groženj do premirja
Italija ponudila baze
Priprave na posredovanje v Libiji
Veleposlaniki Nata o Libiji