Novoizvoljeni ameriški predsednik hitro sestavlja novi kabinet, da bodo lahko 20. januarja začeli nemoteno delati. Foto: EPA
Novoizvoljeni ameriški predsednik hitro sestavlja novi kabinet, da bodo lahko 20. januarja začeli nemoteno delati. Foto: EPA
Tom Daschle
Daschle se bo moral, če bo potrjen, spopasti z reformo zdravstvenega sistema. Foto: EPA
Hillary in Bill Clinton
Številne nasprotnike Hillary Clinton skrbi, da bi njen mož preveč vplival na njeno politko in odločitve. Foto: EPA
Barack Obama in George Bush
Obama si je v spremstvu predsednika Georgea Busha že ogledal svoje novo domovanje. Foto: EPA
Obama izbira sodelavce

Novoizvoljeni ameriški predsednik se je odločil, da bo poleg svojih svetovalcev iz kampanje številne člane svojega kabineta poiskal kar med člani administracije nekdanjega predsednika Billa Clintona. Obama naj bi tako ministrske položaje že ponudil nekaterim članom Clintonove administracije, največ prahu pa v ZDA dviguje vprašanje, ali bo njegova nekdanja tekmica Hillary Clinton sprejela položaj zunanje ministrice.

Dopisnica RTV Slovenija iz Washingtona Vlasta Jeseničnik poroča, da se je novi ameriški predsednik sestavljanja svojega kabineta lotil izjemno hitro in odločno, kar je presenetilo tudi številne analitike, ki podrobno spremljajo vsako njegovo dejanje in namige glede imen potencialnih članov administracije.

Tom Daschle v boj z zdravstvenim sistemom
Barack Obama se je že odločil, da bo nekdanji senator iz Južne Dakote Tom Daschle zasedel mesto ministra za zdravje in tako dobil nalogo, da izpelje 2.300 milijard dolarjev vredno reformo zdravstvenega sistema, ki jo je Obama uvrstil med svoje prioritete. Daschle naj bi ponudbo že sprejel, seveda pa ga mora potrditi še ustrezni senatni odbor.

Položaj ministra za pravosodje naj bi zasedel nekdanji tožilec in namestnik pravosodne ministrice v administraciji predsednika Clintona Eric Holder, ki je bil v času kampanje tudi Obamov pravni svetovalec. Tudi Holder, ki lahko postane prvi temnopolti minister za pravosodje, naj bi ponujeni položaj že sprejel.

Številna imena iz Obamove kampanje
David Axelrod, ki je bil glavni strateg Obamove kampanje, naj bi zasedel mesto svetovalca novega predsednika, Gregory B. Craig, ki je bil v administraciji predsednika Clintona zaposlen kot odvetnik, pa naj bi postal svetovalec Bele hiše. Guvernerka Arizone Janet Napolitano naj bi postala sekretarka za nacionalno varnost, Penny Pritzkrt, poslovnica iz Chicaga in vodja financ v Obamovi kampanji, pa naj bi postala ministrica za trgovino.

Bo Hillary le vodila State Department?
Največ pozornosti pa je usmerjene v nekdanjo tekmico in največjo politično nasprotnico Baracka Obame Hillary Clinton, ki ji je Obama ponudil mesto zunanje ministrice. Privrženci Clintonove so prepričani, da bi svoje delo odlično opravljala, saj osebno pozna skoraj vse tuje voditelje, s svojo odločnostjo pa bi prepričljivo branila ameriške nacionalne interese.

Njeni nasprotniki so prepričani, da bi skušala biti pri vodenju zunanjega ministrstva preveč samostojna, kot veliko oviro pri opravljanju dela pa vidijo tudi njenega soproga, ki naj bi skušal preko žene preveč vplivati na politiko. Bill Clinton je namreč predsednik velike dobrodelne fundacije Clintonov sklad, ki pomaga revnim in bolnim po vsem svetu. Na račun sklada se stekajo milijoni dolarjev tudi iz držav, kjer bi morala Clintonova kot zunanja ministrica zagovarjati ameriške interese. Križanja interesov, do katerega bi lahko prišlo pri najbolj vplivnem političnem paru v ZDA, pa si v Obamovi administraciji zagotovo ne želijo.

Odločitev Clintonove še v zraku
Vendar najbolj vroča politična tema v ZDA še ni prinesla nobenega sklepa, saj se Hillary Clinton, kljub nekaterim namigom, da naj bi sprejela ponujeno mesto, še ni odločila. Tudi Barack Obama je skop s podrobnostmi pogajanj, njegovi svetovalci so povedali le, da pogajanja potekajo dobro. Če se bo Clintonova le odločila, da bo sprejela mesto zunanje ministrice, se bosta morala oba izjemno potruditi, če bosta hotela delovati za dobro svoje države, ter na stran potisniti vsa nasprotja in pozabiti na vse izrečene besede med kampanjo.

B. T.

Obama izbira sodelavce