Obama pravi, da je treba najprej zagotoviti, da se podobna kriza ne bo ponovila. Foto: EPA
Obama pravi, da je treba najprej zagotoviti, da se podobna kriza ne bo ponovila. Foto: EPA

Ob tem sta vplivneža v nagovoru študentom dejala, da bo okrevanje terjalo svoj čas in da bo sprva še več ljudi ostalo brez službe. Predtem so podatki za marec pokazali vnovičen padec prodaje po dveh mesecih dviga, kar kaže na to, da so potrošniki znova previdni. Padec je bil dokaj nepričakovan in bi lahko pomenil, da najhujšega ni konec. Predsednika so za izjavo, da je prvi cilj preprečiti, da se podobna kriza kdaj ponovi, navdušeni poslušalci nagradili z gromkim aplavzom.

Obama je v govoru na univerzi v Georgetownu poudaril pomen vladnega stanovanjskega načrta kot dejavnika ponovnega zagona gospodarstva, potem ko se je znova povečalo število ljudi, ki plačujejo posojila. Finančna pomoč za študentske posojilne trge in avtomobile so po Obamovih besedah prav tako pripomogli k blažitvi posojilnih pogojev. Prvi mož ZDA si ni zatiskal oči in je študentom dejal, da bo letošnje leto za ameriško gospodarstvo težko, saj bo še več odpuščanj, več odvzemov premoženja, in "več bolečine, preden bo vsega konec".

Predsednik Zveznih rezerv je v govoru študentom v Atlanti dejal, da prvi znaki okrevanja so, a za občutno okrevanje bo potrebna nadaljnja stabilizacija finančnega sistema in kreditnih trgov. Ameriška centralna banka je obrestno mero znižala skoraj na ničlo, da bi s tem spodbudila porabo, a težave na kreditnih trgih otežujejo posojanje denarja posameznikom in podjetjem in ga dražijo.

K. T.