Odkar je prišel v Belo hišo, se mora predsednik Obama ubadati z gospodarsko in finančno krizo. Foto: EPA
Odkar je prišel v Belo hišo, se mora predsednik Obama ubadati z gospodarsko in finančno krizo. Foto: EPA
Na borzah je v zadnjih tednih zaznati optimizem. Foto: EPA

Po srečanju z gospodarskimi svetovalci, med njimi s finančnim ministrom Timothyjem Geithnerjem in predsednikom centralne banke Benom Bernankejem, je Obama še dodal, da še vedno "ostaja veliko dela", in obljubil, da v prihodnjih tednih sledi še več delovanja na področju gospodarstva. S svojo ekipo je razpravljal o stabilnosti finančnega sistema, trgu nepremičnin in načrtih pomoči bankam, da se rešijo slabih posojil.

"Ne smemo se ustrašiti"
"Začenjamo opažati napredek. Če se ga bomo držali, če se ne bomo ustrašili nekaterih težav, potem sem popolnoma prepričan, da bomo to gospodarstvo spravili na stara pota," je dejal. Kot znake napredka je omenil vedno več posojil manjšim podjetjem, davčne olajšave in nove investicije v infrastrukturo ter energetske projekte. Kljub optimizmu pa je posvaril, da se morajo ti ukrepi "prevesti v gospodarsko rast, službe in višji dohodek Američanov".

"Trenutno še vedno veliko ljudi ostaja brez služb, vidimo veliko težkih trenutkov, ljudi, ki so se znašli v težkem položaju. Še vedno nas čaka veliko dela, v naslednjih nekaj tednih boste videli dodatne poteze te administracije," je obljubil Obama.

Podaljšano recesijo bi lahko izkoristili republikanci
Optimistične napovedi v težkih časih, s katerimi se spopadajo ne le ZDA temveč ves svet, so sicer dobrodošle, a bi jih Obama lahko kmalu obžaloval. Če se ne bodo izpolnile in bo kriza trajala še nekaj časa, bi lahko republikanci to izkoristili sebi v prid že na kongresnih volitvah naslednje leto.

Spremembo tona do gospodarske krize je opaziti tudi pri preostalih članih ameriške administracije. Gospodarski svetovalec Bele hiše Larry Summers je predvidel, da je konec gospodarske recesije blizu. "Menim, da smo lahko precej samozavestni in da se bo v naslednjih nekaj mesecih končala negotovost, ki je prisotna od lanske jeseni, da je gospodarstvo v prostem padu," je dejal. K upanju, da je najhuje mimo, so svoje dodali tudi vzponi na borzah, ki so v zadnjih mesecih zaznavale ene najhujših padcev.

T. V.