Srečanje je minilo v prijateljskem vzdušju. Foto: EPA
Srečanje je minilo v prijateljskem vzdušju. Foto: EPA
Predsednika sta šla tudi na tradicionalni, zasebni obhod Bele hiše. Foto: EPA

Severna Koreja zadnjih 10 let ustvarja napetosti z izstreljevanjem raket in dvema podzemnima jedrskima eksplozijama, za nagrado pa pričakuje finančno in drugo pomoč.

Obama je danes skupaj z Leejem v Beli hiši obljubil, da bodo temu naredili konec, vendar ni povedal kako.

Nič več nagrad za sprožanje kriz
Z Leejem sta se strinjala, da je potrebno določila zadnje resolucije Varnostnega sveta ZN uveljavljati v polnosti, čeprav ta ne dovoljuje uporabe sile za ustavitev ladij, ki v Severno Korejo prevažajo prepovedane materiale. Lee je dejal, da sta se z Obamo strinjala, da Severni Koreji pod nikakršnimi pogoji več ne bodo dovolili, da ima jedrsko orožje. Zatrdil je, da mednarodna skupnost na provokacije ne bo več odgovarjala s ponujanjem finančnih vzpodbud in da Severna Koreja ne bo več dobivala nagrad za sprožanja napetosti.

Skupaj s Kitajsko, Japonsko in Rusijo naj bi si prizadevali za dodatne ukrepe, ki bi Pjongjang prisilili, da nepovratno odstrani vse jedrske programe. Severna Koreja sicer ostaja kljubovalna, zavrača pogajanja z omenjenimi državami, ustavitev ladij bo obravnavala kot napoved vojne, ameriški obveščevalci pa menijo, da pripravlja še tretjo jedrsko eksplozijo. Na vprašanje, ali ga je strah, da bo Severna Koreja napadla južno sosedo, je Lee odgovoril, da bodo dvakrat premislili, preden storijo nekaj, kar bi lahko obžalovali. Lee je ob tej priložnosti pozval Pjongjang, naj izpusti na prostost dve ameriški novinarki in enega Južnega Korejca.

Svetla prihodnost?
Obama je dejal, da grožnje sosedom in širjenje jedrske tehnologije po svetu iz Severne Koreje ne bodo naredile legitimne jedrske sile. Napovedal je odločna prizadevanja za Korejski polotok brez jedrskega orožja.

Ob tem je ponudil tudi korenček in dejal, da je mogoča tudi druga pot, ki bo Severno Korejo peljala stran od mednarodnih obsodb in proti svetli prihodnosti. "Grožnje sosedom in kršitve mednarodnega prava ne bodo prinesle ugleda, varnosti in blaginje," je dejal Obama.

K. S.