Obama je izrazil upanja, da bo zaradi žrtev streljanja prišlo do bolj umirjene politične debate. Foto: EPA
Obama je izrazil upanja, da bo zaradi žrtev streljanja prišlo do bolj umirjene politične debate. Foto: EPA
Tuscon
Na slovesnosti v poklon žrtvam se je zbralo na tisoče ljudi. Foto: EPA

V čustvenem govoru pred več tisočimi udeleženci spominske slovesnosti je Obama dejal, da nihče ne ve, zakaj se je napadalec odločil za strelski pohod, v katerem je umrlo šest ljudi, med njimi devetletna deklica in zvezni sodnik, huje ranjena pa je tudi ameriška kongresnica Gabrielle Giffords. Opozoril je pred iskanjem preprostih pojasnil in posvaril Američane, naj ne iščejo krivce.

Obama se je v govoru dotaknil devetletne Christine Taylor Green, ki se je rodila na dan terorističnih napadov, 11. septembra 2001, in je umrla pod streli napadalca na shodu kongresnice, ki se ga je udeležila zaradi zanimanja za politiko.

"Želim, da živimo v skladu z njenimi pričakovanji. Želim si, da bi bila naša demokracija tako dobra, kot si je ona zamišljala," je dejal Obama.

Svoj obisk v Arizoni je Obama začel z obiskom Univerzitetnega zdravstvenega centra v Tusconu, kjer je obiskal Giffordsovo in še štiri ranjene v streljanju. Demokratska predstavnica v ameriškem kongresu je bila ustreljena v glavo in ima poškodbe možganov, ki pa naj ne bi bile tako hude, kot bi lahko bile, zato so zdravniki optimistični glede njenega okrevanja.

Giffordsova prvič odprla oči
Pred 14.000 ljudmi, ki so se udeležili spominske slovesnosti v dvoranu univerzitetnega središča, je Obama požel množično odobravanje, ko je dejal, da so mu povedali, da je Giffordsova kmalu po njegovem obisku bolnišnice prvič po streljanju odprla oči. "Gabby je odprla oči. In povem vam, da ve, da smo tukaj, da jo imamo radi," je še dejal ameriški predsednik.

Po streljanju se je v ZDA razvnela debata o tem, kdo je kriv za tragedijo. Številni levo usmerjeni politični komentatorji so s prstom pokazali na republikance in njihovo desničarsko gibanje "čajanka", na čelu katerega je nekdanja republikanska kandidatka za ameriško predsednico Sarah Palin, ki pa je odločno zavrnila možnost, da bi njena na trenutke pretirano goreča politična retorika vplivala na 22-letnega napadalca Jareda Lee Loughnerja.

Politolog Larry Sabato z Univerze Virginia je ocenil, da je Obama s svojim obiskom Tuscona in govorom na spominski slovenosti dosegel svoj cilj in storil točno to, kar je moral storiti. "Ni se dotaknil strankarske politike in se je osredotočil na žrtve ter njihove družine," je pojasnil profesor Sabato.