Obama je zaradi pogajanj o javnem dolgu odpovedal nastope za zbiranje denarja za svojo predsedniško kampanjo in praktično že mesec dni ostaja v Washingtonu. Foto: EPA
Obama je zaradi pogajanj o javnem dolgu odpovedal nastope za zbiranje denarja za svojo predsedniško kampanjo in praktično že mesec dni ostaja v Washingtonu. Foto: EPA
John Boehner
Boehner ne popušča v pogajanjih. Foto: EPA
ZDA še brez dogovora o povišanju dolga

Večina analitikov še vedno pričakuje, da se bodo ZDA izognile plačilni nesposobnosti, a analitiki so že pesimistični in napovedujejo, da se bo v prihodnje znižala bonitetna ocena za največje gospodarstvo na svetu. Posledice so že vidne na trgih, kje se je znižala vrednosti dolarja in porasla cena zlata. Skrajni rok za dosego dogovora je 2. avgust in do takrat morajo povišati mejo javnega dolga, da bo lahko država poravnala svoje obveznosti.

Za zastoj v pogajanjih o dolgu so kriva predvsem ideološka razhajanja med demokrati in republikanci, saj so zadnji v predstavniškem domu že podpisali zaobljubo, da ne bodo nikoli glasovali za nič, kar bi povišalo davke. Demokrati so po drugi strani prepričani, da brez povišanj davkov ne bo mogoče zmanjšati javnega dolga, ki znaša 14.300 milijard dolarjev.

Obama je krivdo, da še niso dosegli dogovora, pripisal konservativnim republikancem, ki zvišanje meje javnega dolga pogojujejo z ostrimi rezi v proračun. Predsednik je prepričan, da bi to škodovalo gospodarstvu, in se zavzema za pristop, s katerim bi zvišali davke za premožnejše Američane, o čemer pa bo težko prepričati nasprotno stran.

Na nasprotnih bregovih
Če je bilo v preteklosti v kongresu glasovanje o zvišanju meje javnega dolga le rutina, pa je letos povsem druga zgodba, saj so republikanci, ki so v kongres izvolili več fiskalnih konservativcev, zavrnili zvišanje meje dolga brez občutnega zmanjšanja proračunskega primanjkljaja, piše BBC. Dodaja, da se v pogajanjih najbolj zatika pri krčevitem nasprotovanju republikancev, da bi prihodke povečali na račun zvišanja davkov, in želji demokratov, da bi zaščitili revne, ostarele in javni pokojninski sistem.

Obama je v ponedeljek jasno povedal, da so po njegovem mnenju edini razlog za neuspeh kompromisnega dogovora republikanci, ki vztrajajo samo pri predlogu zmanjšanja proračunskih izdatkov. Ta pristop od premožnih Američanov in velikih korporacij ne zahteva, da bi prispevali kar koli.

"Večina Američanov, ne glede na politično pripadnost, ne razume, kako lahko od starejšega državljana pričakujemo, da bo plačal več za zdravstveno zavarovanje, preden od lastnikov korporacij in naftnih družb ne zahtevamo, da se odrečejo davčnim olajšavam, do katerih druga podjetja niso bila upravičena," je dejal.

Na besede Obame se je nemudoma odzval republikanski predsednik predstavniškega doma John Boehner, ki je Obamo obtožil, da želi imeti popolnoma proste roke, in mu sporočil, da je konec s časi čezmernega vladnega zapravljanja.

"Predsednik je večkrat dejal, da potrebujemo uravnotežen pristop, kar pa v Washingtonu pomeni - mi zapravimo več, vi plačate več," je bil neizprosen Boehner, ki je ob tem demokrate pozval, naj v predstavniškem domu podprejo predloge republikancev.

Če je v petek še kazalo, da so demokrati in republikanci blizu velikemu dogovora, po katerem bi v naslednjih desetih letih proračunski primanjkljaj znižali za kar 4.000 milijard dolarjev, pa se je vse izjalovilo, ko je Boehner zapustil pogajanja.

ZDA še brez dogovora o povišanju dolga