Obama je bil po propadlih pogajanjih vidno jezen. Foto: Reuters
Obama je bil po propadlih pogajanjih vidno jezen. Foto: Reuters
John Boehner
Boehner je dejal, da sta bila z Obamo blizu dogovoru, za propad pogajanj pa okrivil predsednikove zahteve. Foto: Reuters

Obama je po propadlih pogajanjih o zvišanju meje javnega dolga in zmanjšanju proračunskega primanjkljaja v Beli hiši sporočil, da je Boehner zavrnil "izjemno pravičen dogovor", ki bi vključeval 650 milijard dolarjev zmanjšanja proračuna. Predsednik je izrazil razočaranje nad izidom srečanja in dodal, da je zmanjkalo časa za rešitev negotovega gospodarskega položaja. Srečanje je bilo namreč le 11 dni pred iztekom roka 2. avgusta za zvišanje meje javnega dolga, po katerem bodo ZDA delno plačilno nesposobne.

"Veliko republikancev se sprašuje, zakaj se nisva mogla dogovoriti," je dejal jezni Obama, ki pa je ob koncu novinarske konference le izrazil prepričanje, da bodo do roka uspeli dvigniti mejo javnega dolga, ki od lani znaša 14.290 milijard dolarjev.

Komu ameriška vlada dolguje?
- 4.600 milijard dolarjev dolguje sama sebi,
- preostalih 9.700 milijard dolguje investitorjem (bankam, pokojninskim skladom, posameznikom ter zveznim državam in tujim vladam; Kitajski 1.160 milijard, Japonski 900 milijard, Veliki Britaniji 360 milijard).

Boehmer je povedal, da je Obama vztrajal pri zahtevi o zvišanju davkov in da bo poskušal dogovor doseči v senatu. Razkril je, da sta bila z Obamo blizu dogovoru, dokler ni predsednik zahteval 400 milijard dolarjev zvišanja davkov. Dodal je, da se njegov odnos z Obamo ni pokvaril do te mere, da se ne bi udeležil sobotnega sestanka s predsednikom v Beli hiši, na katerega je ta povabil predstavnike kongresa, tudi Boehmerja.

Republikanci niso pripravljeni zvišati davkov, da bi se tako uprli naraščajočemu proračunskemu primanjkljaju, demokrati pa nasprotujejo zmanjšanju sredstev za priljubljene programe, kot so zdravstveni program ter programi za upokojence in revne.

"Nepopravljiva škoda"
Nekdanji finančni minister, republikanec Henry Paulson, je opozoril pred hudimi posledicami, če demokrati in republikanci ne bodo dosegli dogovora. "Če ne bi dosegli dogovora, bi to povzročilo nepopravljivo škodo za našo kreditno oceno, spodkopalo našo zmožnost, da smo vodilni pri svetovnih gospodarskih vprašanjih, in povzročilo škodo našemu gospodarstvu," je dejal.

Senat, v katerem imajo večino demokrati, je medtem zavrnil zakon, ki ga je sprejel predstavniški dom in bi močno zmanjšal javno porabo ter prisilil vlado, da bi uravnotežila svoj proračun.