Indija je lani za orožje porabila 3,5 milijarde dolarjev. Foto: EPA
Indija je lani za orožje porabila 3,5 milijarde dolarjev. Foto: EPA
Rusija je lani izvozila 21,6 odstotka vsega izvoženega orožja na svetu. Foto: EPA
Iraška vojska
Po trenutnih načrtih naj bi iraška vojska kupila še 123.000 ameriških pušk. Foto: EPA
Srbija je Mjanmaru lani izvozila zajeten del orožja. Foto: Reuters

Lani so namreč ZDA ostale krepko v vodstvu na lestvici prodanega orožja po svetu. Sledita jim Rusija in Velika Britanija. Kar 42 odstotkov vsega prodanega orožja so izvozile Združene države, medtem ko je Rusija izvozila 21,6 odstotka. Skupaj so vse tri države prodale skoraj tri četrtine vsega izvoženega orožja.

Sicer pa je bilo v letu 2006 po poročilu raziskovalne službe ameriškega kongresa (CRS) prodanega kar za 13 odstotkov manj orožja kot v letu 2005. Skupno je bilo leta 2005 prodanega za 46 milijard dolarjev orožja, lani pa za dobrih 40. Največ naj bi s tem izgubile Francija, Nemčija in Italija, ki so skupaj z Veliko Britanijo v letu 2005 v države tretjega sveta izvozile za 10,9 milijarde dolarjev orožja, lani pa za kar polovico manj.

Največji konkurent zahodnoevropskim državam je prav ameriška orožarska industrija. Zanimiv je tudi podatek, da je Zahodna Evropa lani na svetovnem trgu prodala 19,9 odstotka vsega orožja, leto poprej pa kar 34 odstotkov.

Razlog za upad prodaje naj bi bila odločitev največjih kupcev, da akumulirajo nabave iz prejšnjih let.

Revne države imajo rade orožje
Skoraj polovico vsega izvoženega orožja so ZDA prodale državam tretjega sveta. Največji kupec je bil Pakistan, ki je lani za orožje porabil več kot 5 milijard dolarjev. Od tega je za skoraj tri milijarde nabavil nove ameriške lovce F-16, nadgradnje za stare lovce F-16, ki jih kupil že v 80. letih prejšnjega stoletja in za bombe ter rakete za oborožitev nabavljenih letal.

Drugi največji kupec ameriškega orožja med državami v razvoju pa je največji sovražnik Pakistana – Indija. Ta je lani za orožje porabila 3,5 milijarde dolarjev. Njeno oboroževanje je trenutno v porastu, saj namerava v prihodnjih petih letih za oborožitev porabiti kar 40 milijard dolarjev. Pri tem naj bi kupila 126 reaktivnih lovcev. Samo ta nakup naj bi jo stal več kot 10 milijard. Sicer je tradicionalno orožje kupovala predvsem od Rusije, zdaj pa jo zanima, kaj imajo ponuditi tudi drugi, predvsem ZDA.

Med letoma 1999 in 2006 so ZDA državam tretjega sveta prodale za kar 61 milijard dolarjev orožja, s čimer so daleč največji dobavitelj na svetu. Rusija, ki je na drugem mestu, ni prodala niti za polovico tega zneska.

Ameriške puške kupuje tudi Irak
Zanimiv je tudi podatek, da je Washington letos spomladi dokaj potiho Iraku prodal 21.000 pušk M-16 v vrednosti 27 milijonov dolarjev, ki naj bi zamenjale za iraško vojsko standardne kalašnikovke. Po trenutnih načrtih naj bi iraška vojska kupila še 123.000 ameriških pušk. Te so sicer bolj natančne od kalašnikovk, a so tudi dražje za vzdrževanje.

Rusija bo prodajala sosedom
Rusija pa naj bi prodajo svojega orožja povečala državam nekdanje Sovjetske zveze s katerimi ima še vedno dobre odnose. Tako je ruski predsednik Vladimir Putin pred nekaj dnevi tem državam obljubil celo nižje cene za rusko orožje.

Sicer je Moskva deležna številnih kritik zaradi prodaje orožja Iranu in Siriji, ki jih imajo ZDA za teroristične države. Rusija je sklenila tudi več kot milijardo dolarjev vredno pogodbo z Venezuelo, ki naj bi ji dobavila več kot dvajset reaktivnih lovcev Su-30, skupaj z bojnimi in transportnimi helikopterji.

Srbija izvaža v Mjanmar
Glede na to, da je trenutno aktualno dogajanje v Mjanmaru, pa je zanimiv podatek, da države v razvoju izkoriščajo embargo EU-ja in ZDA ter tej državi ponujajo svoje orožje. Tako naj bi Srbija kot naslednica nekdanje Jugoslavije, ki je z Mjanmarom trgovala že od srede 50. let prejšnjega stoletja, tudi lani tej državi izvozila zajeten del orožja. Kot navaja človekoljubna organizacija Amnesty International, pa naj bi z nekdanjo Burmo po javni ali tajni poti sodelovale tudi najrazvitejše države.

Narašča tudi nelegalna trgovina
Sicer pa Pentagon v svojem poročilu ugotavlja, da narašča tudi nelegalna trgovina z orožjem. Samo lani naj bi kar 108 držav skušalo od ZDA kupiti opremo, ki je sicer ne smejo uradno izvoziti. Poročilo konkretnih držav ne navaja, vendar pa naj bi bile med njimi tudi ameriške zaveznice.

Miha Raičevič