Odločitev o usodi Wolfowitza bo padla še ta teden. Foto: EPA
Odločitev o usodi Wolfowitza bo padla še ta teden. Foto: EPA
Wolfowitz res delal napake

Nekdanji namestnik ameriške obrambne sekretarke in eden glavnih snovalcev vojne v Iraku je s tem, ko je svoji partnerki in uslužbenki banke Shahi Rizi povečal plačo, povišal položaj in dosegel njeno premestitev v State Department, kršil pravila, je zapisano v poročilu.

Wolfowitz ima več dni na voljo, da odgovori na obtožbe, o njegovi usodi pa bo 24-članski upravni odbor banke odločal najverjetneje v petek. Za zdaj naj soglasja o odločitvi o predsednikovi usodi še ne bi bilo.

Wolfowitz vztraja, da so obtožbe del kampanje proti njemu, in zato ne bo odstopil. Že v ponedeljek je odstopil njegov tesni sodelavec še iz Pentagona Kevin Kellems. Odbor sicer preiskuje tudi njegovo imenovanje in imenovanje svetovalca Robina Clevelanda, ki je predtem delal v Beli hiši.

Slaba dveletna popotnica
Dveletno predsedovanje Wolfowitza na čelu banke je bilo zaznamovano s kritikami, da se pri vodenju te pomembne mednarodne ustanove opira zgolj na pomoč svojih nekdanjih sodelavcev iz Pentagona in Bele hiše, medtem ko je strokovnjake iz prejšnjega obdobja "odrezal". Tako že dlje časa vlada odkrito nezadovoljstvo držav članic in osebja samega nad Wolfowitzem.

George Bush, predsednik ZDA, ki so največji delničar banke in imajo zato pravico izbirati njenega voditelja, je Wolfowitzu izkazal polno podporo, evropske države pa pozval, naj mu dovolijo dokončati mandat.

Wolfowitz res delal napake