Odnosi med predsednico Kolindo Grabar-Kitarović in premierjem Andrejem Plenkovićem so se v zadnjem času poslabšali, nekateri pa menijo, da gre že za del predvolilne kampanje. Foto: EPA
Odnosi med predsednico Kolindo Grabar-Kitarović in premierjem Andrejem Plenkovićem so se v zadnjem času poslabšali, nekateri pa menijo, da gre že za del predvolilne kampanje. Foto: EPA
Kolinda Grabar-Kitarović
Predsednica vladi očita slabo demografsko politiko, letos pa je tudi sama dejala, da lahko, komur na Hrvaškem ni dovolj dobro, državo zapusti. Foto: EPA

Premier je zavrnil očitke predsednice, oba pa vztrajno zanikata, da bi bila v sporu. Na ponedeljkovi podelitvi podjetniških nagrad hrvaške gospodarske zbornice (HGK) pa sta pokazala, da med Pantovčakom in Banskimi dvori ni zaupanja.

Kot so zaznali hrvaški mediji, je Plenković na prireditev zamujal in je zgolj vljudno pozdravil predsednico, s katero se nista pogovarjala. Šlo naj bi za potrditev spora med njima, ki tli že nekaj časa, ne samo ko gre za notranjepolitična vprašanja. Na področju zunanje politike je predsednica izrazito proameriška, medtem ko je hrvaški premier v tesnem objemu Bruslja.

Predsednica je že prej kritizirala vlado zaradi demografskih razmer na Hrvaškem, posebej odločna pa je bila prejšnji teden, ko je izjavila, da je v državi "izredno stanje" zaradi vse večjega števila državljanov in državljank, ki zaradi ekonomskih razlogov zapuščajo Hrvaško, ter zaradi vse bolj negativnega naravnega prirasta prebivalstva. Menila je, da izredno stanje zahteva izredne ukrepe, ki jih tudi pričakuje od vlade.

Pri tem spomnimo na izjavo predsednice v intervjuju za avstrijski časopis Kleine Zeitung na začetku letošnjega leta, v katerem je dejala, da ljudje Hrvaško "lahko zapustijo, če menijo, da jim tu ni dovolj dobro".

Spor glede ocen gospodarstva
Predsednica je kritizirala tudi stanje v hrvaškem gospodarstvu, ki po njenem mnenju trpi zaradi pomanjkanja strukturnih reform in kvalificiranih delavcev ter neučinkovite javne uprave. Plenković je v odzivu dejal, da "nekateri ne razumejo" vladnih politik.
Ministrica za demografijo Nada Murganić je dejala, da ne gre za izredno stanje, temveč za izziv, ki ga vlada rešuje. Nekaj dni po kritikah predsednice je napovedala otroške dodatke za več družin od sredine prihodnjega leta.

HDZ kritičen do kritične predsednice
Iz vladajoče stranke HDZ je bilo slišati, da je predsednica vlado kritizirala prav konec prejšnjega tedna, ko je opozicija zahtevala glasovanje o nezaupnici vladi zaradi dogajanja v koncernu Agrokor. Kolinda Grabar-Kitarović si med drugim prizadeva tudi za nadaljevanje dela saborske preiskovalne komisije za Agrokor, ki jo poskuša HDZ na različne načine ovirati zaradi domnevnih tesnih povezav svojih zdajšnjih in nekdanjih uradnikov s poslovnimi potezami v največji hrvaški družbi.

Na Hrvaškem je sicer razširjeno mnenje, da je predsednica s svojimi izjavami začela kampanjo za nov predsedniški mandat, čeprav sta do predsedniških volitev še nekaj več kot dve leti. Poskušala naj bi okrepiti priljubljenost glede na to, da tri četrtine anketirancev ne podpirajo vladnih politik, obenem pa tudi sama v raziskavah ne uživa več večinske podpore volivcev.

V HDZ-ju so ob tem spomnili, da je postala predsednica kot njihova kandidatka. Tudi predsednik stranke Plenković je prejšnji teden na novinarsko vprašanje, ali bodo podprli vnovično kandidaturo aktualne predsednice, odgovoril, da predsednica še ni izrazila želje, da bi se na predsedniške volitve znova podala ob podpori HDZ-ja.