Olmert je bil izraelski premier med letoma 2006 in 2009, ko je odstopil zaradi številnih korupcijskih škandalov. Foto: Reuters
Olmert je bil izraelski premier med letoma 2006 in 2009, ko je odstopil zaradi številnih korupcijskih škandalov. Foto: Reuters

Ko je bil Olmert med letoma 1993 in 2003 župan Jeruzalema, naj bi jeruzalemski uradniki, ki naj bi bili vpleteni v zadevo t. i. Holyland (sveta dežela), skupaj prejeli več milijonov šekel, da bi odobrili načrte za gradnjo razkošnih stanovanj. Sprejet naj bi bil zakon, ki je omogočil, da gradijo ne le hotele, temveč tudi stanovanjske bloke, število domov v stolpnicah pa se je podvojilo za dvanajst po plačilu podkupnin.

Policija: AA je Olmert
Izraelski mediji so v preteklosti poročali, da je visok izraelski uradnik, z inicialkama AA (Olmertove incialke v hebrejščini), prek posrednikov skupaj prejel 3,5 milijona izraelskih šekel (okoli 700.000 evrov). Po pisanju časopisa Haaretz in spletnega portala Ynet je policija potrdila, da je ta oseba Olmert.

"Nikoli nisem jemal podkupnine"
Olmert se je vrnil v Izrael s počitnic v Evropi potem, ko ga je policija prosila, naj ji bo na razpolago za morebitna vprašanja. Zanika vpletenost v škandal. "Nikoli mi niso ponudili podkupnine in nikoli nisem vzel podkupnine od nikogar v nobenem primeru, niti posredno, niti neposredno," je zatrdil. Olmert je bil v času, ko je bil predsednik vlade, povezan s številnimi korupcijskimi škandali, lani pa je bil obtožen v treh različnih zadevah.

Aretirali sedem ljudi
Izraelska policija je zaradi vpletenost v škandal v sredo aretirala sedem ljudi, med njimi Urija Messerja, nekdanjega Olmertovega odvetnika, in Urija Lupolianskija, podžupana Jeruzalema pod Olmertom, med letoma 2003 in 2008, pa župana. Lupolianski je osumljen sprejemanja podkupnin, pranja denarja, prevare in utaje davkov v povezavi z gradnjo razkošnih stanovanj v Zahodnem Jeruzalemu.