Olmert, ki je na premierskem položaju zamenjal Ariela Šarona, vztraja, da je nedolžen. Foto: Reuters
Olmert, ki je na premierskem položaju zamenjal Ariela Šarona, vztraja, da je nedolžen. Foto: Reuters

Olmert, prvi izraelski premier, ki mu sodijo, je ob prihodu na sodišče ponovil, da je nedolžen. "Zame danes ni enostaven dan. Že tri leta sem žrtev nečloveške kampanje. Sem prihajam kot nedolžen in prepričan sem, da bom odšel kot nedolžen," je izjavil. Njegovi odvetniki so obtožnico označili za smešno šibko.

Nekdanji premier je bil prisiljen odstopiti 21. septembra lani, a je dolžnosti predsednika vlade opravljal do izvolitve Benjamina Netanjahuja februarja letos. V mesecih pred odstopom je bil predmet številnih policijskih preiskav.

Prejemal darila ameriškega poslovneža?
Vse obtožbe na račun Olmerta izvirajo iz obdobja, ko je bil župan Jeruzalema in minister za industrijo, preden je leta 2006 postal premier. Med drugim naj bi nezakonito sprejemal darila ameriškega poslovneža judovskega rodu Morrisa Talanskyja in si večkrat dal neupravičeno povrniti potne stroške zase ter za člane svoje družine. Olmert je obtožen tudi klientelizma, saj je več svojih bližnjih imenoval v državni center za naložbe.

Grozi mu dolgoletna zaporna kazen
Talansky je na sodišču pričal, da je Olmertu dal ovojnice, napolnjene z dolarji. Nekdanji premier trdi, da je bil denar namenjen za predvolilno kampanjo. Po nekaterih ocenah bi sojenje lahko trajalo tudi štiri leta. Če bo sodišče odločilo, da je kriv, Olmertu grozi dolga zaporna kazen.

Izrael je v zadnjih letih zaznamovalo več političnih škandalov, trije nekdanji ministri so bili obsojeni na zaporne kazni, zaradi posilstva in spolnega nadlegovanja pa so sodili tudi nekdanjemu predsedniku Mošeju Kacavu.