Pred petimi leti so protestniki na mrazu kljubovali izidom volitev, danes za politike ne bi odšli na ulice niti v sončnem vremenu. Foto: EPA
Pred petimi leti so protestniki na mrazu kljubovali izidom volitev, danes za politike ne bi odšli na ulice niti v sončnem vremenu. Foto: EPA
Viktor Juščenko in Julija Timošenko
Nekdanja zaveznika sta danes na nasprotnih političnih bregovih. Foto: EPA
Viktor Janukovič
Kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima - Viktor Janukovič. Foto: EPA

Na osrednjem trgu v Kijevu, kjer se je pred petimi leti zbrala večdesettisočglava množica, je proslavljalo le nekaj deset ljudi, kar zgovorno kaže na razočaranje Ukrajincev nad njihovimi političnimi voditelji.

Pred petimi leti je v Ukrajini potekal drugi krog predsedniških volitev, na katerih je sicer zmago slavil prorusko usmerjeni Viktor Janukovič, vendar se volivci niso strinjali z razglasitvijo zmagovalca in začeli so se množični protesti. Nezadovoljni prebivalci so se odeli v oranžno in se podali na ulice, kjer so zahtevali ponovitev volitev.

Vrhovno sodišče je ugodilo zahtevam protestnikov in 26. decembra je na ponovljenem drugem krogu volitev zmagal prozahodno usmerjeni Viktor Juščenko, ki je januarja prisegel za novega predsednika in na čelo vlade imenoval svojo "revolucionarno" zaveznico Julijo Timošenko.

Menjave vlad kot po tekočem traku
A zavezništvo med Juščenkom ter Timošenkovo ni trajalo dolgo in oranžni tabor je z razpadom kmalu doživel bridek konec, s tem pa so bili pokopani tudi upi na lepšo prihodnost Ukrajincev. Nekdanja zaveznika enostavna nista več našla skupnega jezika in od takrat je država kar trikrat volila parlament in petkrat zamenjala vlado.

Kot da začarani krog politične krize še ni dovolj za obupane in razočarane Ukrajince, je udarila še gospodarska kriza in država je bila ena izmed najbolj prizadetih, tako da je morala za pomoč in izhod pred bankrotom novembra lani zaprositi Mednarodni sklad.

Politiki ukradli sanje
"Niso le izropali države in uničili industrije, ukradli so naše sanje," je razočaranje opisal 60-letni Viktor Stojan, ki je pred petimi leti sodeloval v oranžni revoluciji. "Vsi so razočarani nad politiki. Izpeljali so revolucijo, vendar niso rešili ničesar. Revni smo bili takrat in revni smo zdaj," je svoje občutke strnil 44-letni varnostnik Vladimir Zujenko.

Pred Ukrajino je zdaj že nov preizkus, saj bodo 17. januarja predsedniške volitve, na katerih se bodo med seboj znova pomerili vsi akterji oranžne revolucije - Juščenko, Janukovič in Timošenkova. Medtem ko sedanji predsednik nima več možnosti za osvojitev novega mandata, se bosta za zmago potegovala Janukovič in Timošenkova.

Revolucija se ne bo ponovila
Glede na zadnje javnomnenjske raziskave najbolje kaže Janukoviču, ki bi mu svoj glas namenilo 40 odstotkov volivcev, Timošenkova pa bi dobila deset odstotkov manj in po pričakovanju pobrala glasove "oranžnih" volivcev, ki so v preteklosti volili Juščenka. V ozadju naj bi tako že potekali dogovori o delitvi oblasti med Janukovičem, ki naj bi vodil državo, in Timošenkovo, ki naj bi ji pripadlo vodenje vlade.

"Eno je jasno. Revolucija se ne bo ponovila," je svoje prepričanje za New York Times izrazil Oleksij Antipovič iz agencije za merjenje javnega mnenja Rating in dodal, da "ljudje ne bodo več odšli na ulice zaradi politikov".