Privrženci ukrajinskega premierja Viktorja Janukoviča so izražali svoje nasprotovanje morebitnemu razpisu novih volitev. Foto: EPA
Privrženci ukrajinskega premierja Viktorja Janukoviča so izražali svoje nasprotovanje morebitnemu razpisu novih volitev. Foto: EPA
Viktor Janukovič in Viktor Juščenko
Predsednik in premier sta se znašla na različnih bregovih. Kaj bo to prineslo Ukrajini? Foto: EPA

Ukrajinsko prestolnico so preplavile zastave opozicije in koalicije privržencev tako prozahodnega predsednika Juščenka kot privržencev proruskega premierja Viktorja Janukoviča, med katerima se nesoglasja glede vodenja Ukrajine poglabljajo.

Privrženci nekdanje oranžne koalicije so predsednika na protestih pozvali, naj razpusti parlament, privrženci Janukovičeve Stranke regij in njihovi zavezniki, komunisti in socialisti pa so na demonstracijah temu nasprotovali.

Množični protesti, ki so bili največji po "oranžni revoluciji" leta 2004, so potekali mirno in brez večjih izgredov.

Predsednik in premier na dveh bregovih
Juščenko je premierju Janukoviču očital, da ni izpolnil predvolilnih obljub in mu zagrozil, da bo razpustil 450-članski parlament, če se razmere v državi ne bodo izbpljšale. "Če se delo večine na podlagi ustave ne bo popravilo, bom podpisal odlok o razpustitvi parlamenta" je poudaril Juščenko.

Janukovič je predsednikove grožnje preslišal in zavrnil njegov ultimat. Njegova koalicija vztrajno poudarja, da predsednik v skladu z ustavo nima pravice do razpustitve parlamenta in zato njegovo napoved zavrača.

Zadnji spor povzročili prestopniki
Do zadnjega večjega spora med Janukovičem in Juščenkom je prišlo, ko je dvanajst poslancev, ki so bili nekdanji privrženci predsednika, prestopilo na stran Janukovičeve koalicije. Koalicija ima tako v parlamentu 260 poslancev. Po trditvah Juščenkovih zaveznikov naj bi prestopniki s tem nov zakon, ki zapoveduje, da morajo poslanci ostati v stranki, s pomočjo katere so bili izvoljeni.