Ruska vojska v Siriji je zaznala novo turško topniško obstreljevanje kurdskih sil na severu Sirije. Turčija je sicer že pred prekinitvijo sovražnosti poudarila, da ne bo prenehala z napadi na kurdsko milico YPG. Foto: Reuters
Ruska vojska v Siriji je zaznala novo turško topniško obstreljevanje kurdskih sil na severu Sirije. Turčija je sicer že pred prekinitvijo sovražnosti poudarila, da ne bo prenehala z napadi na kurdsko milico YPG. Foto: Reuters
Sirija - fantič sredi ruševin Dume, vzhodnega predmestja Damaska
Z bojišč v Siriji poročajo o relativnem miru, a tudi kršitvah, pri čemer poteka informacijska bitka z nasprotujočimi si podatki. Foto: Reuters

V vaji, ki se je začela v soboto, med drugim sodelujejo kopenske, letalske in pomorske enote Pakistana, Malezije, Turčije, Egipta, Maroka, Jordanije in Sudana. Gre za "eno najpomembnejših vojaških vaj na svetu glede na število sodelujočih sil in območje, na katerem potekajo", je dodala savdska uradna tiskovna agencija SPA, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP. Glavni cilj vaje je izboljšanje urjenja za odziv na grožnje "nezakonitih in terorističnih skupin".

Savdska Arabija sicer v okviru mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA v Siriji in Iraku izvaja letalske napade na položaje skrajne Islamske države. Decembra lani je oblikovala tudi 35-člansko koalicijo za boj proti terorizmu v islamskih državah. Od lanskega marca pa Riad vodi koalicijo arabskih držav proti upornikom, ki imajo podporo Irana, v sosednjem Jemnu.

V Siriji danes drugi dan velja krhka prekinitev sovražnosti, ki sta jo izpogajali svetovni velesili ZDA in Rusija. Orožje po državi je v soboto prvič v skorajda petih letih krvave vojne skoraj popolnoma utihnilo, zaznali so le nekaj kršitev.

Prekinitev sovražnosti je posebna mednarodna skupina 17 držav z Rusijo in ZDA na čelu, ki nadzira prekinitev sovražnosti, prvi dan označila kot večinoma uspešno, čeprav so Moskva, nevladni Sirski observatorij za človekove pravice ter Savdska Arabija poročali o kršitvah. Observatorij je sporočil, da so na severu in v osrednjem delu države zaznali več letalskih napadov, ni pa jasno, ali so se napadi zgodili na območjih, ki so zajeta v dogovor o prekinitvi ognja.

Vse jasnejša slika, kdo je za začasno premirje
Po navedbah observatorija so bojna letala, ki bi lahko bila del ruskih ali sirskih zračnih sil, bombardirala sedem vasi v provincah Alep in Hama. V provinci Alep naj bi bil ubit en človek. Dogovor o prekinitvi ognja sicer izključuje ozemlja, ki so v rokah skrajnih skupin, kot sta Islamska država (IS) in Fronta al Nusra, ki skupaj nadzorujeta več kot polovico sirskega ozemlja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruski koordinacijski center pa je medtem v letalskem oporišču Hmejim prijavil kršitev turške prekinitve ognja, ki je s topništvom znova obstreljevala Kurde na severu Sirije. Rusija, ki je z neposrednim vojaškim posredovanjem na strani režima Bašarja Al Asada, spremenila ravnotežje moči in potek na bojiščih, je do zdaj sprejela 17 izjav o prekinitvi ognja od različnih oboroženih uporniških skupin.

Američani so medtem dobili potrdila 69 oboroženih skupin, ki so privolile v začasno premirje - to naj bi vlilo upanje na razrešitev vojne v Siriji. V državljanski vojni, ki je z vpletenostjo sosednjih, regionalnih in svetovnih sil že zdavnaj prerasla sirske meje, je od leta 2011 zahtevala življenja najmanj četrt milijona ljudi, 11 milijonov Sircev, kar je polovica vseh prebivalcev, je bila prisiljenih zapustiti domove, od tega okoli pet milijonov tudi državo.

Opozicija: Režim 15-krat kršil dogovor
Združeni narodi so poročali o nekaj incidentih. Sirski državni mediji so med drugim poročali, da so "teroristične skupine" obstreljevale prestolnico Damask in da žrtev ni bilo. Glavna opozicijska skupina Visoki pogajalski odbor (HNC) je v nedeljo sporočila, da so v soboto sirske vladne sile s svojimi zavezniškimi skupinami 15-krat kršile prekinitve ognja.

Potem ko je odbor pred dnevi sporočil, da se je 97 opozicijskih skupin zavezalo k spoštovanju prekinitve ognja, je predstavnik HNC-ja Salem Al Meslet še dodal, da nobena izmed teh skupin na omenjene napade ni odgovorila. Prekinitev ognja je označil kot "prvi korak v pravo smer" za končanje krvave vojne v Siriji. "Pozitivno je, ko vidimo, da so si ljudje oddahnili ... Nekaj kršitev je, na splošno pa je veliko bolje, kot je bilo, in ljudje so zadovoljni," je še dodal.

V upanju na nove pogovore 7. marca
Vodji ruske in ameriške diplomacije, Sergej Lavrov in John Kerry, sta sicer v soboto pohvalila prekinitev ognja v Siriji. Posebni odposlanec Združeni narodov za Sirijo Staffan de Mistura je sicer napovedal, da namerava - če bo prekinitev ognja zdržala - 7. marca ponovno sklicati mirovna pogajanja. Prekinitev sovražnosti je bila sicer ponujena vsem vpletenim stranem razen za teroristične skupine, kot so samooklicana Islamska država in sirska Al Kaida Fronta al Nusra ter džihadistična Vojska emigrantov in podpornikov (nekoč že del IS-ja, septembra 2015 so obljubili zvestobo Nusri in Al Kaidi).