V vojni je življenje izgubilo več kot 100.000 ljudi. Foto: EPA
V vojni je življenje izgubilo več kot 100.000 ljudi. Foto: EPA

20 let po vojni so ovadbo vložili proti ljudem, ki so bili ob razpadu nekdanje države na odgovornih položajih ali novinarji na radiotelevizijah Beograd in Novi Sad ter pri dnevnih časopisih Politika, Večernje novosti in drugih.

"Izvršni odbor Nunsa meni, da so posamezni mediji v Srbiji ob koncu 80. in začetku 90. let 20. stoletja med razpadom SFRJ-ja najprej bistveno prispevali k rasti medetnične nestrpnosti in sovraštva, pozneje pa so tudi neposredno služili vojni propagandi," menijo v Nunsu.

Prepričani so, da je medijsko manipuliranje pri širjenju etničnega in verskega sovraštva preraslo v odkrito spodbujanje diskriminacije in sovraštva, s čimer so bile ustvarjene psihološke predpostavke za najbrutalnejše nasilje in zločine. Imen, proti katerim je bila ovadba vložena, niso javno navedli, so pa priložili številne dokumente, ki naj bi podkrepili njihove trditve.

Kazensko ovadbo so vložili proti tistim, ki "so s svojim vplivom in pomenom v medijskem prostoru in kot državna medijska podjetja vodili vojno propagando". Imajo jih za "soodgovorne za vojno na območju nekdanje Jugoslavije, ki je povzročila ogromno materialno škodo in človeške žrtve ter najhujše vojne zločine".