Sveče pred hotelom Tadž Mahal v spomin žrtvam terorističnih napadov na začetku decembra. Foto: EPA
Sveče pred hotelom Tadž Mahal v spomin žrtvam terorističnih napadov na začetku decembra. Foto: EPA

Obrambni minister Ahmad Mukhtar je potrdil prijetje treh osumljencev za teroristične napade v začetku decembra, potem ko je pakistanski zunanji minister dejal, da si njegova država ne želi vojne, a je nanjo pripravljena. Indijske oblasti trdijo, da so mumbajski napadalci povezani s Pakistanom, ki je pod vse večjim pritiskom ZDA in Indije, naj ukrepa proti skrajnežem.

Pakistanski predsednik Asif Ali Zardari je dejal, da se morajo mirni pogovori med državama nadaljevati, saj pomenijo nujen korak v preprečevanju delovanja teroristov. "Pakistan se je zavezal, da bo preganjal, aretiral, sodil in kaznoval vse, ki so vpleteni v te gnusne napade," je zapisal v torkovi izdaji New York Timesa.

V galeriji so fotografije osumljencev za napade, ki jih je objavila indijska policija. Med njimi ni trojice, ki jih je aretiral Pakistan.
V ponedeljek je ameriška administracija pohvalila "pozitivne korake" Pakistana, kakor je označila akcijo pakistanskih sil v oporišču v Kašmirju. Ob tem je tiskovni predstavnik Sean McCormack dejal, da je "nujno, da pakistanska vlada nadaljuje svoja prizadevanja glede preprečevanja nadaljnjih terorističnih napadov in razkrinkanja terorističnih mrež, ki bi lahko bile odgovorne za nasilne napade".

Pakistanska vojska je v ponedeljek napadla vadišče skupine Laškar-e-Tajba, ki naj bi bila odgovorna za napade v Mumbaju, in priprla več kot 10 domnevnih skrajnežev, med njimi je bil tudi Zaki-ur-Rehman Lakhvi, operativni vodja skupine, ki ga indijske oblasti obtožujejo, da je naročil napade, v katerih je umrlo 172 ljudi in ki so močno poslabšali odnose med Indijo in Pakistanom.

K. T.